c S

Vpogled v izpitno dokumentacijo po splošni maturi zahtevalo 1216 kandidatov

25.07.2018 10:25 Ljubljana, 25. julija (STA) - Na Državnem izpitnem centru do četrtka potekajo vpogledi v izpitno dokumentacijo iz spomladanskega roka splošne mature. Kandidati so zahtevo za vpogled lahko vložili v treh dneh po objavi rezultatov, za kar se jih je odločilo 1216, in sicer pri 2592 izpitih, so sporočili iz Državnega izpitnega centra.

Posamezen kandidat je lahko zahteval vpogled v izpitno dokumentacijo pri enem ali več predmetih. Pričakovano pa je bilo vlog največ pri predmetih, kjer je bilo največje tudi število kandidatov, ki so opravljali izpite splošne mature. Za slovenščino so tako prejeli največ zahtev, in sicer 694. Pri angleškem jeziku je željo po vpogledu izrazilo 545 kandidatov, pri matematiki 509.

Kandidati lahko naslednji dan po opravljenem vpogledu vložijo ugovor na način izračuna izpitne ocene ali ugovor na oceno. Za reševanje ugovorov je predpisan 60-dnevni rok.

Ugovore kandidatov bo državna komisija za splošno maturo obravnavala na sejah, ki bosta predvidoma 3. in 17. avgusta. Kandidati pa bodo lahko naslednji delovni dan po sejah po 14. uri na spletni strani matura.ric.si s številko EMŠO in geslom dostopali do informacije, ali je bil njihov ugovor obravnavan in ali je prišlo na podlagi podanega ugovora do spremembe ocene.

Letos je splošno maturo v celoti opravljalo 6248 kandidatov. Maturo je prvič opravilo 5235 kandidatov ali 93,67 odstotka. Skupaj pa jih je izpite opravljalo 8195.