c S

Fundacija Asef in urad za zamejce tujim študentom slovenskih korenin omogočata raziskovanje v Sloveniji

24.07.2018 07:29 Ljubljana, 23. julija (STA) - Ameriško-slovenska raziskovalna fundacija Asef je z letošnjim letom zaključila že peti razpis za raziskovalne štipendije, namenjene slovenskim študentom in študentom slovenskih korenin za desettedenske poletne raziskovalne obiske na univerzah in raziskovalnih institucijah v Sloveniji in svetu. Letos je Slovenijo tako obiskalo osem tujih študentov.

Direktorica fundacije Asef v Sloveniji Nina Troha je na današnji novinarski konferenci dejala, da je Asef neprofitna zasebna fundacija, ki je bila pred štirimi leti ustanovljena v Kaliforniji. Trudi se povezovati študente in profesorje ter omogočati mladim, ki so motivirani, zagnani in odlični, da uresničijo svoj potencial. Po njenih besedah v zadnjih letih zelo dobro sodelujejo tudi z uradom za zamejce in Slovence po svetu, ki jih podpira tako finančno kot nefinančno.

Fundacija ima trenutno dva programa. Prvi omogoča slovenskim študentom, da deset tednov sodelujejo s slovenskimi profesorji, ki delujejo na univerzah v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji. Pred štirimi leti je program stekel s tremi študenti, letos jih sodeluje že 20. Imajo mrežo 30 profesorjev, ki si sami želijo sodelovati s fundacijo in mentorirati štipendiste.

Eden od njih je Peter Verovšek, redni docent na univerzi v Sheffieldu, ki je preko Asefa sprejel že tri študente. Po njegovih besedah se za tovrsten študij odločajo predvsem podiplomski študenti, ki že vedo, katero raziskovalno področje jih zanima.

Med tovrstne slovenske štipendistke pa sodi Angelika Vižintin, ki je preko fundacije lani sodelovala pri raziskovalnem projektu v pediatrični bolnišnici v Cincinnatiju. Zdi se ji, da so takšne izkušnje zelo dragocene, saj je pridobila precej strokovnega znanja, ki ji je posledično prineslo zaposlitev na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko. A meni, da strokovno znanje ni najpomembnejše, kar mlad človek lahko pridobi na tovrstni izmenjavi. Zaradi vpetosti v družbo so namreč ZDA lahko spoznali na bolj oseben, ne le turističen način.

Drugi program fundacije je namenjen študentom slovenskih korenin, ki živijo po svetu. Omogoča jim obiskati Slovenijo. Z njim so začeli lani z enim štipendistom, v letošnjem letu pa se je razširil že na osem študentov. Prihajajo z zelo različnih področij, med drugim trženja, glasbe in biotehniških ved. Letos Slovenijo obiskujejo študentje iz ZDA, Argentine in Danske, je še povedala Troha.

Ena takšnih študentk je Američanka Michaela Gačnik, ki študira marketing v Bostonu. Slovenske korenine ima po očetovi strani, zato se je zelo veselila prihoda v Slovenijo. Kot pravi, je hvaležna, da se je končno lahko povezala s slovenskim delom svoje družine in spoznala deželo svojih prednikov, poleg tega bo preko raziskovalnega dela poskušala razviti uspešne načine trženja Slovenije kot turistične destinacije v ZDA.

Kar se tiče nadaljnjih korakov fundacije, je Troha dejala, da si želijo še širiti programe, vzdrževati odličnost in sodelovati z uradom.

Državna sekretarka na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Aleksandra Pivec pa je izpostavila, da si želijo v čim več državah poiskati uspešne Slovence, ki bi bili pripravljeni te študente gostiti. Želi si tudi še večjega vključevanja predstavnikov gospodarstva, ki bi lahko v izmenjavo vključevali svoje zaposlene in študente.

Asef se po besedah Trohe v glavnem financira iz zasebnih virov, z letošnjim letom pa je kot pomemben vir financiranja nastopil tudi urad.

V zadnjih štirih letih se je izmenjav udeležilo okrog 50 študentov. Letošnjih 28 štipendistov pa predstavlja največje število štipendistov doslej.