c S

Dijaki se bodo lahko danes seznanili z uspehom na splošni maturi

11.07.2018 07:40 Ljubljana, 11. julija (STA) - Dijaki in vsi ostali, ki so splošno maturo opravljali v spomladanskem roku, bodo danes seznanjeni z uspehom, ki so ga dosegli. Celosten pogled na rezultate splošne in poklicne mature 2018 bodo sicer na novinarski konferenci predstavili ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič ter pristojni na Državnem izpitnem centru.

Na spomladanski rok splošne mature se je letos prijavilo 6356 kandidatov iz 84 šol, na spomladanski rok poklicne mature pa 10.393 dijakov iz 145 srednjih šol in drugih izobraževalnih organizacij. Tako na splošno kot tudi poklicno maturo se je vpisalo skoraj 150 dijakov manj kot lani, kar je sicer splošen trend zadnjih nekaj let.

Prijavljeni na spomladanski rok splošne mature so s preskusi začeli v začetku maja s pisanjem eseja iz materinščine. Konec maja so pisali izpit iz angleščine in drugi del izpita iz maternega jezika. Do sredine junija so potekali pisni izpiti iz preostalih predmetov, v drugi polovici junija pa ustni izpiti.

Prijavljeni na poklicno maturo so pisni izpit iz materinščine pisali 29. maja, iz tujih jezikov in matematike pa v prvi polovici junija. Sredi junija so pisali pisni izpit iz drugega predmeta in slovenščine kot drugega jezika. V drugi polovici junija so potekali ustni izpiti in izpit iz četrtega predmeta. Z dosežki so bili seznanjeni v petek.