c S

Vsebinske spremembe pri CSD bodo po zagotovilu ministrstva še sledile

23.06.2018 16:40 Ljubljana, 22. junija (STA) - Na ministrstvu za delo se v odzivu na pripombe društva socialnih delavcev strinjajo, da so pri reorganizaciji centrov za socialno delo potrebne tudi vsebinske spremembe. A te bodo sledile kot nadgradnja reorganizacije, medtem ko so zdaj v ospredju organizacijske spremembe, so navedli.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se zavedajo tudi kadrovske podhranjenosti na centrih. S kadrovskimi okrepitvami v letu 2017 in letos bo v mreži 126 novih sodelavcev več, kar je 11-odstotna rast, so zapisali.

Projekt reorganizacije je po njihovih besedah sestavljen iz treh stebrov, ki so spremembe organizacijske strukture, avtomatičen informativni izračun in socialna aktivacija. Vsi trije stebri odgovarjajo na organizacijske neučinkovitosti in šibkosti obstoječe mreže centrov in ne na vsebinske šibkosti. Dolgoročni cilj celotne reorganizacije pa je predvsem razbremenitev strokovnih delavcev in izboljšanje storitev za uporabnike, so spomnili.

Nova organizacijska struktura bo po njihovih pojasnilih skupaj z ostalima stebroma reorganizacije poleg razbremenitve prinesla večjo podporo strokovnim delavcem, zlasti zaposlenim na manjših centrih, kjer se s posameznimi nalogami srečujejo redkeje in se bodo pri njihovem reševanju lahko povezali s strokovnimi delavci na drugih enotah znotraj centra.

Priznavajo, da vsebinska odprta vprašanja, povezana s storitvami centrov, še niso rešena. A zaradi kompleksnosti projekta reorganizacije ni mogoče hkrati izvesti organizacijskih in vsebinskih sprememb, so pojasnili. "Reorganizacijo torej razumemo kot podlago za vsebinsko prenovo, ki bo sledila kot nadgradnja," so zapisali.

Z reorganizacijo ohranjajo pravice zaposlenih iz obstoječih pogodb o zaposlitvi. Prisluhnili so tudi zaposlenim na centrih in tako popoldanskega delovnega časa ob spremembi organizacije ne bo, so zagotovili.

Društvo socialnih delavk in delavcev Slovenije in predstavniki fakultete za socialno delo so danes opozorili na nevzdržne pogoje dela na centrih. Zlasti so izpostavili kadrovsko podhranjenost. Sestanek s predstavniki ministrstva glede kadrovskih težav je načrtovan v juliju, so napovedali predstavniki Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije.