c S

Pred slovenskimi šolarji najdaljše počitnice (tema)

22.06.2018 07:29 Ljubljana, 21. junija (STA) - Slovenski šolarji bodo v petek še zadnjič v tem šolskem letu sedli v šolske klopi, nato bodo šolske torbe postavili v kot in za dva meseca in pol pozabili na šolo. Zanje se začenjajo najdaljše šolske počitnice, polne doživetij in dogodivščin, za kar bodo poskrbele številne organizacije z delavnicami, poletnimi šolami, izleti in letovanji.

Že vrsto let pester počitniški program za otroke in mladostnike po Sloveniji pripravljajo zveze in društva prijateljev mladine (ZPM) Slovenije, Zveza za tehnično kulturo Slovenije in druge organizacije. Šolarjem omogočajo počitnikovanja, izlete, potepanja, različne ustvarjalne delavnice, poletne raziskovalne tabore, ustvarjalne poletne šole, športne dejavnosti in dnevno varstvo.

Radijska pustolovščina, počitnice s prijatelji, preživljanje v naravi ...

V prestolnici na Radiu Študent za šolarje pripravljajo delavnico Radijska pustolovščina, na kateri bodo raziskali skrivnosti radia in se naučili radijskega govora ter radijske tehnike. Spoznali bodo tudi različne novinarske prijeme, od intervjuja do poročanja, ter imeli priložnost izbirati glasbo, ki se bo vrtela na radijskih sprejemnikih.

Podoben dogodek, le da s kariernimi delavnicami za srednješolce pripravlja Socialna akademija. V zadnjih dveh tednih bodo na voljo še delavnice v slovenskem znakovnem jeziku za gluhe in naglušne otroke.

ZPM Ljubljana Moste Polje tradicionalno organizira preživljanje počitnic v Kranjski Gori in Zambratiji. Za najstnike, željne novih izzivov in druženja z vrstniki, so tu potovanja v Lizbono, London, Neapelj in Berlin. Poleg tega v Ljubljani organizirajo brezplačna počitniška varstva za otroke od 1. do 5. razreda.

V Ljubljani dolgo in vroče poletje med drugim napoveduje Javni zavod Mladi zmaji. Program vključuje širok izbor strokovno vodenih aktivnosti za mlade, stare od 10 do 29 let. Med počitnicami bo pestro tudi v četrtnih mladinskih centrih.

ZPM Maribor v Domu ustvarjalnosti mladih pripravlja različne ustvarjalne delavnice, bralni kotiček, igralnico in dodatne tedenske tematske delavnice. Prav tako se bodo vsak dan odpravili na izlet. Leteči avtobus bo v juliju obiskal mestno četrt Tezno, kjer bodo potekale delavnice za mladostnike, namenjene kakovostnemu preživljanju prostega časa na ulicah, v avgustu pa se bo avtobus prestavil v mestno četrt Nova vas, k Skate parku ob osnovni šoli Leona Štuklja.

Tudi v DPM Koper v času počitnic pripravljajo vrsto programov za popestritev poletnih dni učencev iz Kopra in Ankarana. Prav tako organizirajo zdravstvena letovanja v Zambratijo, na Roglo ali v Kranjsko Goro.

Raziskovalni tabori, ustvarjalne poletne šole, skavti, živali ...

Zveza za tehnično kulturo Slovenije v sodelovanju s številnimi partnerji že od leta 1967 za mladino organizira poletne raziskovalne tabore in ustvarjalne poletne šole iz naravoslovja in tehnike, v okviru katerih mladi poučno in ustvarjalno preživijo poletne počitnice.

Med počitnicami se bo v različnih slovenskih mestih, med drugim v Ljubljani, Križevcih pri Ljutomeru, Naravskih ledinah pod Uršljo goro, Gornjih Petrovcih ter na nekaterih ljubljanskih fakultetah odvilo kar 17 različnih mladinskih raziskovalnih taborov, delavnic in ustvarjalnih poletnih šol z različnih področij, kot so geologija, ekologija, ornitologija, elektronika in robotika.

Mladi lahko med počitnicami spoznavajo domače, gozdne, puščavske in vodne živali tudi v ljubljanskem živalskem vrtu. Ogledajo si lahko vsa hranjenja, nekatere živali pa hranijo otroci sami, ki se v vrtu lahko igrajo različne igrice in se mimogrede tudi veliko naučijo.

Pester nabor počitniških aktivnosti med drugim ponujajo tudi taborniške in skavtske organizacije. Zveza tabornikov Slovenije ima več kot 8000 aktivnih članov oz. približno 10.000 tabornikov, ki delujejo v okoli 80 taborniških rodovih. Tudi letos so pripravili različna taborjenja za otroke in mladino na različnih koncih Slovenije.

V Slovenski skavtski organizaciji v času poletnih počitnic v okviru lokalnih podružnic organizirajo okoli 200 taborov, ki se jih udeleži v povprečju 3800 mladih v starosti od šest do 21 let.

Letovanje tudi za otroke iz revnejših družin

Za otroke iz revnejših družin, ki si ne morejo privoščiti počitnic na morju, pa že leta skrbijo humanitarne organizacije, predvsem Rdeči križ Slovenije (RKS). Slednji ima svoje počitniške zmogljivosti na Debelem rtiču in v Punatu na Krku, poleg letovanj pa za mlade pripravljajo tudi različne poletne tabore.

Tudi Slovenska karitas otrokom in mladostnikom iz revnejših družin omogoča vsako leto v juliju letovanje v Portorožu. Lani je na Počitnicah biserov v štirih tednih letovalo več kot 200 otrok in mladostnikov iz vse Slovenije, ki jih izberejo in posredujejo župnijske Karitas.

Istočasno že od začetka julija poteka v Sončni hiši v Portorožu tudi letovanje za socialno ogrožene družine. Družine, ki se tedensko zamenjajo in prihajajo iz različnih krajev Slovenije, bodo tako letovale do konca avgusta.

V Zvezi Sonček skrbijo za to, da so aktivnih in zanimivih počitnic deležni tudi tisti, ki so zaradi svoje invalidnosti nemalokrat odrinjeni na rob družbe in si počitnikovanj zaradi različnih razlogov ne morejo privoščiti. Zveza čez poletje organizira programe obnovitvene rehabilitacije, zdravstveno-terapevtske kolonije in počitniški program za otroke.

Zveza za tehnično kulturo Slovenije še posebej izpostavlja poletni tabor Od senzorja do svetovnega spleta, ki je prilagojen učencem z diagnozo Aspergerjev sindrom in ga skupaj z ljubljansko fakulteto za elektrotehniko Univerze letos organizirajo drugič.

V tem šolskem letu več kot 250.000 šolarjev

V tem šolskem letu je osnovno šolo obiskovalo nekaj manj kot 180.000 učencev, med njimi 21.850 prvošolcev, in okoli 74.000 dijakov. Za devetošolce se je pouk končal že 15. junija, za zaključne letnike srednjih šol pa konec maja. Osnovno šolo je sicer letos končalo 17.085 devetošolcev.