c S

Jeseni bi lahko stekla prenova nekdanje ekonomske šole v Kranju

18.06.2018 15:23 Kranj, 18. junija (STA) - Mestna občina Kranj je z ministrstva za okolje in prostor prejela odločitev o podpori projektu dozidave in rekonstrukcije vrtca in osnovne šole Simon Jenko - podružnica Center. Skupna vrednost naložbe znaša 5,5 milijona evrov, od tega bosta EU in država prispevali 4,3 milijona evrov. Dela bi lahko začeli jeseni, so danes sporočili z občine.

Naložba obsega poseg v kompleks, sestavljen iz vzhodnega in zahodnega krila. Zahodno krilo je delujoč objekt, v katerem poteka program osnovne šole, vzhodno krilo pa je opuščen objekt nekdanje ekonomske srednje šole, ki ga je občina pridobila na podlagi menjalne pogodbe z vlado. Območje na izjemni lokaciji v središču mesta je neizkoriščeno že deset let, vse od selitve srednje šole v nove prostore srednješolskega centra na obrobje mesta leta 2007.

Investicija je usmerjena v celovito prenovo zapuščenega degradiranega objekta nekdanje srednje ekonomske šole, v katerem bodo uredili štiri enote vrtca in osem enot osnovne šole ter prostore uprave osnovne šole. Prenovili bodo fasado in jedilnico obstoječega aktivnega dela objekta osnovne šole ter uredili zunanje površine s šolskim igriščem.

Cilj projekta je zagotoviti učinkovito in kakovostno rabo prostora znotraj mestnega središča Kranja z oživitvijo opuščenega objekta s programsko ustreznimi centralnimi dejavnostmi. Hkrati bodo izboljšali kakovost bivanja in privlačnost mestnega središča za mlade družine, izboljšali prostorske pogoje in dostopnost do osnovnošolskega izobraževanja, varstva in vzgoje predšolskih otrok ter rekreacijskih površin in z energetsko sanacijo prispevali k zmanjšanju emisij na območju mestnega središča.

Operacija, ki jo je potrdila služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, se izvaja v okviru operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020 prednostne osi Boljše stanje okolja in biotske raznovrstnosti, in sicer v okviru prednostnih naložb Sprejemanje ukrepov za izboljšanje urbanega okolja, oživitev mest, sanacijo in dekontaminacijo degradiranih zemljišč, zmanjšanje onesnaženosti zraka in spodbujanje ukrepov za zmanjšanje hrupa.

Kot je povedal kranjski župan Boštjan Trilar, je na pristojnem ministrstvu v pregledu že celotna razpisna dokumentacija, tako za gradnjo, dobavo in montažo notranje in tehnološke opreme, kot tudi za storitve gradbenega nadzora. "Takoj, ko bomo prejeli zeleno luč za predmetno javno naročilo, ga bomo objavili na ustreznih portalih javnih naročil. Ocenjujemo, da lahko ob uspešnem javnem naročilu gradnjo začnemo že letošnjo jesen," je pojasnil.