c S

Krasoslovna šola letos v znamenju 200-letnice odkritja notranjih delov Postojnske jame

18.06.2018 13:26 Postojna, 18. junija (STA) - V Postojni se je danes v organizaciji Inštituta za raziskovanje krasa začela letošnja mednarodna krasoslovna šola. Udeleženci bodo govorili o turističnih jamah in z njimi povezano znanostjo, poudarek bo tudi na 200-letnici odkritja notranjih delov Postojnske jame.

Mednarodne krasoslovne šole se letos udeležuje okoli 120 slušateljev iz 23 držav sveta, je za STA povedal vodja projekta Mitja Prelovšek. Kot je že v navadi, tudi letošnja krasoslovna šola predstavlja priložnost za srečanje tako uveljavljenih kot manj uveljavljenih raziskovalcev krasa iz različnih predelov sveta.

"Interes za mednarodno krasoslovno šolo se v zadnjih letih povečuje, deloma tudi zato, ker se tudi v kraškem svetu v zadnjih letih srečujemo s čedalje večjimi problemi. Turizem tako v svetu kot v Sloveniji narašča, s tem se povečuje tudi pritisk na naravno okolje in če ga hočemo obdržati, je treba za to okolje tudi nekaj narediti," je še dejal Prelovšek.

Družba Postojnska jama vsako leto sodeluje pri izvedbi mednarodne krasoslovne šole, letos pa še toliko bolj, saj je izpostavljen turistični vidik rabe jame.

"To je nazoren primer, kako lahko dobro sodelujeta znanost in gospodarstvo, predvsem zato, da bomo lahko to jamo zavarovali tudi za naše prihodnje rodove v čim boljšem stanju. Zato je še toliko bolj pomembno, da imaš zunanjega opazovalca, da je to znanost, saj je to edino zagotovilo, da bomo jamo ohranili tako kot je," je povedal predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj.

Ta je ob tem poudaril, da v svetu ni tako visokega zavedanja o ohranjanju podzemnega sveta. "Vendar ne smemo nikoli pozabiti, da se onesnaženje vedno začne na površju. Če ni tega znanja, te kulture, česa ne smemo delati na površju, potem ne bo biodiverziteta v podzemlju tako velika," je še dodal.

Mednarodna krasoslovna šola poleg predavanj v tednu dni ponuja udeležencem tudi različne ekskurzije in terensko delo.

V zadnjih letih pripravljajo tudi posebno sekcijo, poimenovano Nerazrešene skrivnosti krasa, saj se je pokazalo, da je tovrsten način sodelovanja med raziskovalci zelo učinkovit. Skozi leta je bila na tak način razrešena marsikatera raziskovalna dilema, z mnogimi izmed njih pa se raziskovalci trenutno še aktivno ukvarjajo.