c S

Novomeški šolarji šolsko okolico popestrili z muralom

12.06.2018 10:37 Novo mesto, 12. junija (STA) - Na športnem igrišču Osnovne šole Bršljin v Novem mestu bodo drevi odkrili zidno poslikavo, ki so jo tamkajšnji šolarji s pomočjo umetnikov Tee Skupek in Roberta Jevnika naslikali na pusti betonski podporni zid. Gre za prvo tovrstno poslikavo, ki je v okviru projekta Poslikajmo sivino nastala na pobudo Društva Novo mesto.

Šolarji so se pod vodstvom likovne pedagoginje Vilme Petelin pri dvomesečnemu ustvarjanju murala lotili predvsem slikanja simbolov, pri katerih prevladuje tematika šolskih predmetov. Kar je bilo izven dosega njihovih rok, pa sta z lastno umetniško interpretacijo dopolnila omenjena umetnika.

Osrednji motiv njihove likovne stvaritve je barvna spirala, ki je tudi uradni šolski grb in eden "najstarejših grafičnih simbolov, ki ponazarja stvarjenje, potovanje, razvoj in se bo celostno povezala z ozadjem vesolja, planetov in izbranimi simboli učencev", so zapisali v Društvu Novo mesto.

Dodali so, da poslikava prve večje puste stene pri bršljinskih šolskih površinah predstavlja del širšega projekta Poslikajmo sivino, s katerim želijo okoličanom približati sodobne smernice likovnega umetniškega izražanja v urbanem okolju.

Gre za umetniška posredovanja na pustih in degradiranih novomeških in površinah okolice mesta. Sicer pa želijo omenjeni podvig razširiti drugam po državi.

Ustvarjanje poslikave sta podprla novomeško podjetje Eventus in Mestna občina Novo mesto.

Drevišnje odkritje bodo bršljinski osnovnošolci popestrili s krajšim kulturnim sporedom.