c S

Mladi s pobudo DiscoverEU do vozovnic za potovanje po Evropi

11.06.2018 15:56 Bruselj, 11. junija (STA) - Mladi, ki bi radi to poletje prepotovali Evropo, se lahko do torka opoldne po srednjeevropskem času prijavijo za vozovnico v okviru nove pobude DiscoverEU, s katero bodo lahko med junijem in koncem oktobra raziskali staro celino, je sporočila Evropska komisija.

EU bo mladim to poletje namenila 15.000 vozovnic, s katerimi bodo lahko odkrivali raznovrstnost in kulturno bogastvo Evrope, sklepali nova prijateljstva ter razvijali občutek evropske identitete.

Kandidati morajo biti 1. julija 2018 stari 18 let, imeti državljanstvo EU in biti pripravljeni potovati letošnje poletje.

Izbrani kandidati bodo lahko potovali sami ali v skupini do pet oseb, praviloma z vlakom. Ker je leto 2018 evropsko leto kulturne dediščine, se bodo lahko udeležili številnih dogodkov, ki so organizirani povsod po Evropi.

EU bo sicer jeseni mladim podelila še dodatnih 5000 vozovnic in tako potovanje po Evropi letos omogočila skupno 20.000 osemnajstletnikom.

Če bodo države članice EU in Evropski parlament podprli predlog Evropske komisije, da se pobuda vključi v program Erasmus, bo med letoma 2021 in 2027 lahko potovalo še dodatnih 1,5 milijona osemnajstletnikov.