c S

Mariborska fakulteta za zdravstvene vede obeležuje 25 let

07.06.2018 10:51 Maribor, 07. junija (STA) - Fakulteta za zdravstvene vede Univerze v Mariboru ob 25-letnici svojega delovanja prireja mednarodno znanstveno konferenco na temo raziskovanja in izobraževanja v zdravstveni negi. Na njej bi radi predstavili aktualne znanstveno-raziskovalne projekte za učinkovito, varno, humano in k bolniku ter družini usmerjeno zdravstveno obravnavo.

K takšni obravnavi bolnika usmerjajo tudi lastne študente. Zanimanje za študij na tej fakulteti je sicer zelo veliko, tudi zaradi ugodnih možnosti zaposlitve po zaključku šolanja. "Zdravstvo se tako v slovenskem kot evropskem prostoru sooča s kritičnim pomanjkanjem medicinskih sester. Naš dodiplomski študijski program je zapolnil vsa vpisna mesta že v prvem razpisnem roku. Bilo je skoraj 300 odstotkov več kandidatov, kot jih lahko sprejmemo," je za STA povedala dekanica Majda Pajnkihar.

"Vsako leto imamo zapolnjena tudi vsa vpisna mesta za podiplomske magistrske programe. Enako velja za doktorski študijski program zdravstvene nege, ki smo ga začeli izvajati leta 2017 kot prva fakulteta v slovenskem prostoru in ima nedvomno izjemno velik vpliv na izobraževanje in raziskovanje v zdravstveni negi," je pojasnila.

Poleg dobrih možnosti zaposlitve po zaključku študija je kot odliko mariborske fakultete za zdravstvene vede izpostavila tudi intenzivno povezovanje z mednarodnim prostorom. "Fakulteta je mednarodno prepoznavna. Veliko podiplomskih študijskih programov, še posebej na tretji stopnji, izvajamo z veliko podporo gostujočih profesorjev s tujih uglednih univerz, dejansko s celega sveta," je dejala.

Na današnji konferenci gostijo predstavnike 13 univerz iz devetih držav. Osrednji častni pokrovitelj konference je predsednik republike Borut Pahor, častni pokrovitelj dogodka je tudi Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije.

Prispevki se po napovedih organizatorja nanašajo na aktualna in kompleksna področja zdravstvene nege in zdravstva, saj medicinske sestre potrebujejo na znanstvenih dokazih utemeljeno znanje za razvoj izobraževanja in prakse.

Med drugim bodo predstavili tudi dva evropska projekta, ki ju izvajajo na fakulteti. Prvi se nanaša na izobraževanje s področja vodenja v zdravstveni negi, drugi pa na tehnike sproščanja in premagovanja stresa na delovnem mestu.

Po konferenci bodo s podelitvijo nagrad študentom, visokošolskim učiteljem, sodelavcem in sodelujočim institucijam slavnostno obeležili 25 let delovanja fakultete. Ta je bila ustanovljena leta 1993, leta 2006 pa se je kot prva visoka zdravstvena šola v Sloveniji preoblikovala v fakulteto za zdravstvene vede. Je prva fakulteta za zdravstvene vede, ki je pričela z izvajanjem študijskih programov 2. stopnje v študijskem letu 2007/2008 v Sloveniji, in prav tako prva v Sloveniji, ki je v študijskem letu 2016/2017 pričela z izvajanjem doktorskega študijskega programa Zdravstvena nega.