c S

Hiša eksperimentov z jubilejnim 10. Znanstivalom

31.05.2018 07:09 Ljubljana, 30. maja (STA) - Ljubljanske ulice, mostovi in trgi bodo konec tedna znanstveno obarvani. Od petka do nedelje bo namreč v Ljubljani potekal 10. Znanstival, ki ga organizira Hiša eksperimentov. Do nedelje se bodo v okviru jubilejnega dogodka zvrstile številne eksperimentalne delavnice in znanstvena predavanja, ki so namenjena tako mladim kot odraslim.

Festivalsko dogajanje se bo začelo že v četrtek z odprtjem razstave Sprejemanja, uradno odprtje festivala pa bo potekalo dan kasneje ob 9. uri na Prešernovem trgu.

Številne delavnice, predstavitve in predavanja se bodo do nedelje odvijale po mostovih, trgih in ulicah Ljubljane ter v Hiši eksperimentov. Obiskovalci se bodo med drugim lahko udeležili gasilstivala, v okviru Drznih eksperimentov pa bodo lahko iz povsem običajnih stvari izdelali znanstvene stvaritve.

V mestni hiši bo gostovala Hiška eksperimentov, na ogled bo razstava z naslovom Sprejemanja, na Vrtu eksperimentov pa se bodo predstavile različne institucije, ki delujejo na področju promocije izobraževanja in znanosti. V soboto in nedeljo bo na Prešernovem trgu potekal tudi znanstveni spektakel.

V času Znanstivala, ki je za vse obiskovalce brezplačen, bodo v Hiši eksperimentov dnevi priprtih vrat, v večernem delu pa se bodo v hiši odvijala tudi poljudnoznanstvena predavanja o aktualnih, zanimivih znanstvenih temah.

Letos se festivalu pridružuje tudi pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, ki pripravlja posebno EU dogodivščino v multimedijskem centru Doživi Evropo v Hiši EU.

V okviru EU dogodivščine bo Hiša eksperimentov izvedla Minidogodivščino, udeleženci bodo med interaktivnim kvizom na multimedijskih postajah spoznavali evropske znanstvene dosežke, foto kabino pa bodo opremili z dogodku primernimi ozadji.

Znanstival je po besedah organizatorjev namenjen spodbujanju radovednosti, ustvarjalnosti in kritičnega razmišljanja ter promociji izobraževanja in znanosti. Več informacij je na voljo na spletni povezavi http://www.znanstival.si/.