c S

Lani za polovico manj diplomantov kot leto prej

30.05.2018 11:54 Ljubljana, 30. maja (STA) - Po izrednem povečanju števila diplomantov v letu 2016 zaradi tistih, ki jim je uspelo študij končati pred dokončnim iztekom starih predbolonjskih programov, se je število visokošolskih diplomantov v letu 2017 prepolovilo. Ni pa se bistveno spremenilo število višješolskih diplomantov, so sporočili iz Statističnega urada RS.

V letu 2017 je diplomiralo 1885 študentov višjega strokovnega študija, visokošolski študij po bolonjskih programih prve, druge in tretje stopnje pa je končalo 14.573 diplomantov. Skupno število visokošolskih diplomantov se je v letu 20127 po dokončni ukinitvi študija po predbolonjskih programih prepolovilo.

Število študentov, ki so visokošolski študij končali po bolonjskem programu, se sicer ni bistveno spremenilo. Manj je bilo diplomantov univerzitetnega in visokošolskega strokovnega študija prve stopnje, več pa diplomantov magistrskega študija druge stopnje. Število diplomantov doktorskega študija je ostalo približno enako.

Podobna je ostala tudi spolna zastopanost diplomantov, kjer še vedno prevladujejo diplomantke. Med visokošolskimi diplomanti prve in druge stopnje jih je bilo skoraj dve tretjini, medtem ko sta med diplomanti doktorskega študija približno enakomerno zastopana oba spola. Med vsemi diplomanti višješolskega strokovnega študija je bilo nekaj več moških.

Med diplomanti z 31 odstotki še vedno prevladujejo diplomanti družbenih ved, poslovnih ved in prava. Šestnajst odstotkov diplomatov je pridobilo diplomo s področja tehnika, proizvodna tehnologija in gradbeništvo, deset odstotkov študentov pa je končalo naravoslovne študijske programe. Tehnika in naravoslovje ostajata edini pretežno moški področji diplomiranja.

Fakultete sicer v letošnjem študijskem letu znova beležijo nižji vpis kot v preteklih letih. V študijskem letu 2017/2018 je bilo vpisanih 76.534 študentov, kar je skoraj 3000 manj kot v predhodnem letu. Kljub temu še vedno študira skoraj polovica mladih starih med 19 in 24 let, največ v programih s področij poslovnih ved in prava ter tehnike, tehnologije in gradbeništva.

Trend nižjega vpisa beležijo tudi v srednjih šolah, medtem ko je število osnovnošolcev vsako leto višje.