c S

V okviru festivala FestINNO odprli podjetniško-inovacijski laboratorij

29.05.2018 13:14 Koper, 29. maja (STA) - Na Fakulteti za management v Kopru danes poteka festival inovacij in podjetništva FestINNO. Podjetniški dogodek leta na Obali je namenjen vsem, ki jih zanimajo sodobne teme in izzivi, povezani s podjetništvom in inovativnostjo. V sklopu festivala so med drugim odprli prvi podjetniško-inovacijski laboratorij v akademski sferi INNOlab.

Festival je namenjen vsem, ki jih zanimajo sodobne teme in izzivi, povezani s podjetništvom in inovativnostjo, kot so 3D-tiskanje, obogatena resničnost, intelektualna lastnina, kriptovalute, blockchain tehnologije, blagovne znamke, poslovni modeli, socialno in trajnostno podjetništvo, pravni vidiki in pasti spletnih strani, ustvarjalnost, virtualna in obogatena resničnost in internacionalizacija poslovanja, so sporočili organizatorji.

V okviru festivala je državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti odprl prvi podjetniško-inovacijski laboratorij v akademski sferi INNOlab. Ta je namenjen spoznavanju in delu z novimi tehnologijami, kot so 3D tiskanje, virtualna in obogatena resničnost, snovanju inovativnih marketinških praks, delu in učenju z metodo dizajnerskega razmišljanja ter drugih sodobnih pristopov, ki jih poučujejo v okviru predmetov podjetništva na fakulteti za management.

Cantarutti je povedal, da je fakulteta za management z odprtjem laboratorija postala vzor ostalim slovenskim fakultetam. Dodal pa je še, da so si prav za intenzivno povezovanje teorije s prakso prizadevali tudi celoten mandat na ministrstvu.

Prorektor Univerze na Primorskem Štefko Miklavič je opozoril, da med glavne naloge univerze spada tudi aktivna interakcija z okoljem in s podjetniško sfero, pri čemer je odprtje podjetniško-inovacijskega laboratorija zagotovo korak v tej smeri. Dekan Matjaž Novak pa je menil, da si bo fakulteta prizadevala čim bolje izkoriščati novi laboratorij ter z njim stalno slediti sodobnim trendom. Novak je še ocenil, "da so gonilo gospodarskega razvoja in rasti prav inovacije, a teh ni brez širše javne podpore".

Profesor Mitja Ruzzier, ki stoji za vzpostavitvijo laboratorija, pa je poudaril, da se je ideja o takšnem laboratoriju rodila že pred desetletjem, v tem času pa se je razvila do mere, ko je fakulteta dejansko dobila prostor, "v katerem bo delo postalo veselje".

Za to so poskrbele arhitekte iz podjetja Marhitect in Iksiks s samo arhitekturno zasnovo, ki so jo razvile z mislijo, da bodo omogočili delo tako v večjih kot v manjših skupinah, pa tudi delo z orodjem in prototipiranje. Laboratorij ima tudi tehnični kotiček za delo s hi-tech napravami in t.i. kavni kotiček, ki omogoča druženje in kreativno viharjenje možganov.

FestINNO organizira koprska fakulteta za management v sodelovanju s partnerji projekta NUVOLAK2, ki se sofinancira v okviru programa Interreg Italija-Slovenija 2014-2020 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.