c S

V torek začetek osrednjega dela splošne mature in začetek poklicne mature

28.05.2018 14:40 Ljubljana, 28. maja (STA) - Na srednjih šolah in drugih izobraževalnih organizacijah se v torek s pisnim izpitom iz slovenščine ali italijanščine oz. madžarščine začenja osrednji del spomladanskega izpitnega roka splošne mature, začenja pa se tudi poklicna matura. Na splošno maturo se je prijavilo 6356, poklicno pa 10.393 dijakov, so sporočili iz Državnega izpitnega centra.

Letos se bodo spomladanskega roka splošne mature udeležili dijaki iz skupno 85 šol, poklicne pa iz 145 srednjih šol in drugih izobraževalnih organizacij. Na tokratni rok se je tako na splošno kot tudi poklicno maturo vpisalo skoraj 150 dijakov manj kot lani, so v sporočilu za javnost zapisali na državnem izpitnem centru. Dijaki bodo opravljali splošno maturo iz skupaj 34 različnih predmetov.

Pri dijakih, ki bodo opravljali poklicno maturo, se jih je več kot 1800 odločilo, da bodo opravljali dodatni izpit iz posameznega predmeta splošne mature. Pri tem jih je največ izbralo izpit iz angleščine, kemije, matematike in psihologije, so še sporočili iz izpitnega centra.

Sicer so dijaki v prvem delu spomladanskega roka splošne mature 4. maja že pisali prvo izpitno polo - esej iz slovenščine ali italijanščine oz. madžarščine kot maternega jezika. Ocenjevanje eseja že poteka. Pisni izpit iz angleščine bo potekal v soboto, iz matematike 9. junija, med 30. majem in 14. junijem pa bodo potekali pisni izpiti iz izbirnih predmetov.

Dijaki bodo pisni izpit iz tretjega predmeta poklicne mature opravljali v skladu s prijavo. Poleg angleščine in matematike v soboto in 9. junija bo potekal izpit iz nemščine 6. junija, iz slovenščine kot drugega jezika oz. italijanščine kot tujega in drugega jezika pa 12. junija. Pisni izpit iz temeljnih strokovno-teoretičnih predmetov bo potekal 11. junija.

Ustni izpiti bodo izvedeni od 13. do 22. junija. V tem času bodo potekali tudi izpiti iz četrtega predmeta poklicne mature. Dijaki nižjih letnikov gimnazij pa bodo imeli v času pisnih in ustnih izpitov pouk oziroma različne dejavnosti in izbirne vsebine.

Rezultati splošne mature bodo znani 11. julija, poklicne pa 6. julija.