c S

Cilj projekta Noč ima svojo moč približati znanosti družbi

24.05.2018 13:46 Ljubljana, 24. maja (STA) - V Sloveniji bo letos v okviru Evropske noči raziskovalcev potekal projekt Noč ima svojo moč, katerega cilj je približati znanost družbi in predstaviti poklic in življenje znanstvenika. Vrhunec dogajanja bo potekal 28. septembra, aktivnosti v okviru dogodka pa se bodo začele že naslednji teden s sejanjem semen ivanjščic.

Cilj projekta je zasnovati skupek aktivnosti, ki jih bo v okviru obeleževanja Evropske noči raziskovalcev v letošnjem in naslednjem letu izvedel konzorcij partnerjev. Med njimi so Hiša eksperimentov, Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije.

Aktivnosti v okviru dogodka se bodo začele že prihodnjo sredo, ko bo na Prešernovem trgu potekalo osrednje dogajanje promocijske kampanje Sejanje semen ivanjščic - znanost za državljane. Kampanja je namenjena povezovanju družbe in znanosti, zato bodo ljudje po vsej Sloveniji izvajali enak eksperiment - na vrtovih, travnikih in v cvetličnih lončkih balkonov bodo posejali avtohtona semena ivanjščic.

Med opazovanjem in spremljanjem rasti, se bomo sodelujoči spoznali z raziskovalnim delom. Organizatorji upajo, da bodo ivanjščice zacvetele ravno v času Evropske noči raziskovalcev, ko se bodo dogodki odvijali v 17 slovenskih mestih.

Nina Bitenc iz Kemijskega inštituta meni, da se projekt razlikuje od ustaljenih aktivnosti inštituta, z njim pa želijo predvsem poudariti poklic raziskovalca. Dogodek namreč temelji na promociji in popularizaciji znanosti, ki za Bitenčevo predstavlja pomemben segment njihovega dela. Ob tem je pripomnila, da njihovo delo temelji tudi na sodelovanju z mladimi.

Tudi predstavnica Instituta Jožef Stefan Špelca Kompara je poudarila pomen približanja znanosti družbi, predvsem najmlajšim. "Bodoča znanost temelji na razvoju podmladka in odgovornem dialogu znanosti in družbe," je dejala.

V Tehniškem muzeju Slovenije, ki igra ključno vlogo pri predstavljanju dosežkov na področju znanosti in tehnike, menijo, da je projekt popolnoma v skladu z njihovim načinom razmišljanja. Kot je dejala njihova predstavnica Natalija Polenec, bodo v okviru dogodka sodelovali z različnimi projekti in razstavami.

Miha Kos iz Ustanove Hiša eksperimentov pa je predstavil vizijo njihove institucije, ki temelji na zdravi demokraciji. Tu se je navezal na izrazito večino ljudi, ki razmišlja kritično in aktivno ukrepa. Zanj je dogodek bistven pri oblikovanju znanstvenega kritičnega razmišljanja. Ob tem je poudaril, da je pomembno, da projekt ni muha enodnevnica. Začel se bo že s posaditvijo semen ivanjščic, septembra pa bo zgolj dosegel svoj vrhunec, je prepričan Kos.

Evropska noč raziskovalcev je vseevropska akcija v okviru programa za raziskovanje in tehnološki razvoj - Obzorje 2020. Na pobudo Evropske komisije se po vsej Evrope za en dan v letu široko odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi predstavili poklic in življenje znanstvenika širši javnosti.