c S

Svet za splošno izobraževanje sprejel pravilnik o izvajanju programa Evropske šole Ljubljana

24.05.2018 13:38 Ljubljana, 24. maja (STA) - Svet za splošno izobraževanje je na današnji seji podal pozitivno mnenje k predlogu pravilnika o izvajanju programa Evropske šole Ljubljana ter potrdil predlog maturitetnega in predmetnih izpitnih katalogov za splošno maturo leta 2020.

Pravilnik o izvajanju programa Evropske šole Ljubljana po besedah direktorja direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo Gregorja Mohorčiča ureja vprašanja, ki se nanašajo na izvajanje programa, ki ga bo z novim šolskim letom izvajala šola, ki jo je ustanovila vlada v okviru Šolskega centra Ljubljana.

Namen ustanovitve šole je zagotavljanje osnovnošolskega in srednješolskega splošnega izobraževanja po programu evropskih šol, predvsem za otroke zaposlenih v tujih inštitucijah. "Ključni namen evropskih šol je lažje prehajanje zaposlenih v evropskih ustanovah, kjer je program kurikula zelo podoben," je dejal in dodal, da program obsega dve stopnji, primarno in sekundarno, ki trajata pet oziroma sedem let.

Program Evropske šole Ljubljana je zaradi uskladitve z nacionalno zakonodajo nekoliko prilagojen programu evropskih šol, za katere velja, da se poleg predpisov evropskih šol uporabljajo tudi predpisi države, v kateri je šola ustanovljena. Sicer je šola zdaj v akreditacijskem postopku.

V skladu z zakonom o izvajanju mednarodnih programov s področja vzgoje in izobraževanja se bodo za izvajanje programa evropskih šol uporabljali slovenski predpisi s področja vzgoje in izobraževanja, kar pomeni, da bo šola izvajala program v angleški in slovenski jezikovni sekciji.

Sveta za izobraževanje je obravnaval tudi predlog maturitetnega in predmetnih izpitnih katalogov za splošno maturo leta 2020, ki je usklajen z učnim načrtom in prinaša manjše redakcijske spremembe, ter ga soglasno potrdil. Ob tem je opozoril na izvajanje splošne in poklicne mature. Poudaril je, da ima gimnazijec, ki gre naprej na univerzo, bistveno drugačna izhodišča v znanju, kot pa jih ima dijak s triletno poklicno šolo, ki gre na univerzo z opravljenim maturitetnim tečajem.

Prav tako se je na današnji svet seznanil, da na državnem izpitnem centru poteka temeljita analiza splošne in poklicne mature. Potrdil je tudi 18 učbenikov, kot je predlagala komisija za učbenike za gimnazijsko, srednje tehniško oziroma strokovno ter osnovnošolsko izobraževanje.