c S

Ministri EU o temah s področja izobraževanja in mladih

22.05.2018 17:06 Bruselj, 22. maja (STA) - Ministri EU za izobraževanje, mladino, kulturo in šport, med njimi slovenska ministrica Maja Makovec Brenčič, ki opravlja tekoče posle, so se danes na zasedanju v Bruslju posvetili temam s področja izobraževanja in mladim.

Kot so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, so ministri naprej potrdili tri dokumente, in sicer priporočilo Sveta o ključnih kompetencah za vseživljenjsko učenje, priporočilo Sveta o spodbujanju skupnih vrednot, vključujočega izobraževanja in evropske razsežnosti poučevanja ter sklepe Sveta o prizadevanjih za uresničitev vizije o evropskem izobraževalnem prostoru.

Nato so razpravljali o potencialu univerz za regionalno rast in za spodbujanje podjetniških ter inovativnih spretnosti. Ministrica Maja Makovec Brenčič je poudarila, da Slovenija podpira povezave in sodelovanje visokošolskih zavodov z gospodarskimi in negospodarskimi subjekti v lokalnem in regionalnem okolju. To je Slovenija vnesla tudi v nov sistem financiranja visokošolskih zavodov, ki je velja od leta 2016. Ta do tri odstotke sredstev namenja t. i. razvojnemu stebru financiranja za sodelovanje univerz z okoljem.

Ministri so se v popoldanskem delu zasedanja posvetili mladim. Sprejeli so sklepe Sveta o vlogi mladih pri oblikovanju varne, povezane in složne družbe v Evropi ter sklepe o vlogi mladih pri odzivanju na demografske izzive v EU. V razpravi so pozornost namenili prednostnim nalogam evropske mladinske politike, so na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport zapisali v sporočilu za javnost.

Ministrica Makovec Brenčičeva je pozdravila predlog večletnega finančnega okvira, ki programu Erasmus+ po letu 2020 namenja dvakrat več sredstev kot v sedanjem programu. V okviru prihodnjega programa je še posebej podprla širjenje možnosti za prostovoljno delo mladih v solidarnostnih in humanitarnih projektih. Zavzela se je za večji poudarek pomenu učne mobilnosti mladih in mladinskih delavcev ter transnacionalnega mladinskega dela. Na ta način bo lahko evropska mladinska strategija, ki jo pripravljamo, v veliko podporo razvoju mladinskih politik in politik mladinskega dela na nacionalni ravni, je menila.

Zavzela se je za več pozornosti problematiki odtujenosti mladih od institucionalne politike in opozorila na nujnost vzpostavitve ustreznega okolja za njihovo avtonomijo. "Mladi so morda korak pred nami, njihova sporočila so jasna, ne pa vedno slišana," je dejala ministrica.

"Poskrbeti moramo, da se v strukturni dialog z mladimi in v razvoj mladinskih politik vključijo tudi odločevalci drugih politik, ki so pomembne za vsakdanje življenje mladih," je po navedbah ministrstva za izobraževanje, znanost in šport še dejala Makovec Brenčičeva.