c S

V okviru programa Erasmus za mlade podjetnike od leta 2009 že 6258 izmenjav

21.05.2018 07:19 Ljubljana, 20. maja (STA) - Poleg programa Erasmus, ki študentom nudi možnost izobraževanja v tujini, obstaja tudi program Erasmus za mlade podjetnike. V okviru slednjega je od leta 2009 do danes na izmenjavo odšlo ali jo sprejelo že 6258 podjetnikov, od tega 205 iz Slovenije.

Cilj programa Erasmus za mlade podjetnike je mladim omogočiti, da odidejo na izmenjavo v tujino, kjer si lahko pri podjetnikih gostiteljih pridobijo nova znanja in izkušnje. Hkrati dobijo možnost za mrežno povezovanje, iskanje novih poslovnih partnerjev in možnost vstopa na nove evropske trge.

V program se lahko vključi vsak, ki ima podjetniško idejo in razmišlja o ustanovitvi lastnega podjetja. Lahko se vključi tudi vsak, ki je že v procesu ustanavljanja podjetja ali podjetje že ima in je njegov podjetniški staž krajši od treh let.

Pri tem mora izdelati vsaj okviren poslovni načrt, imeti mora stalno prebivališče v eni izmed sodelujočih držav (gre za države EU in nečlanice Albanijo, BiH, Makedonijo, Črno goro, Srbijo, Turčijo, Ukrajino, Modlavijo, Armenijo in Islandijo), mora pa biti tudi pripravljen prispevati k razvoju podjetja gostitelja. Starostne omejitve pri izmenjavi ni.

Mladega podjetnika lahko na drugi strani gosti podjetnik, ki je ustanovitelj podjetja in ima že vsaj tri leta podjetniškega staža.

Izmenjava traja od enega do šest mesecev, mladi podjetnik pa pri tem dobi tudi finančno pomoč v obliki mesečnega pavšala za pokrivanje stroškov potovanja, namestitve in prehrane.

Med najbolj zaželenimi državami so Velika Britanija, Španija in Italija, Slovenija pa je na 14. mestu. Do največ izmenjav pride na področjih medijev, arhitekture in promocije, pravijo v Tehnološkem parku Ljubljana, kjer tudi organizirajo tovrstne izmenjave.

V ponedeljek je sicer Tehnološki par Ljubljana z drugimi posredniškimi organizacijami v Ljubljani pripravil skupen dogodek z naslovom Z Erasmusom do novih podjetniških znanj in poslovnih sodelovanj za mlade, ki je bil namenjen tistim, ki so že bili na izmenjavi in tistim, ki se na pot šele želijo podati.

Pripravili so tudi okroglo mizo, na kateri so mladi podjetniki predstavili svoje izkušnje s tovrstnimi izmenjavami. Vsi so se strinjali, da je Erasmus nedvomno program, ki daje širino in znanje tako mladim podjetnikom kot njihovim gostiteljem. Pri tem je nepogrešljivo delo posredniških organizacij, ki mladim podjetnikom pomagajo premagati administrativne ovire, so se strinjali.