c S

Študenti v Lyonu in Marseillu zaradi protestov ostali brez izpitov

14.05.2018 14:42 Lyon/Marseille, 14. maja (STA) - Na stotine študentov v Lyonu in Marseillu je danes ostalo brez izpitov zaradi protestov, ki v zadnjih mesecih pretresajo francoske univerze. Študenti na ta način izražajo nestrinjanje s francosko vlado in njenimi zahtevami, da naj se zaostrijo kriteriji za sprejem na fakultete, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Lyonu je brez izpitov ostalo okrog 800 študentov, potem ko je okrog 300 protestnikov na dveh mestih s človeško verigo blokiralo dostop do fakultet. V Marseillu pa je med 60 in 80 študentov blokiralo pravno in ekonomsko fakulteto, ko jih je želela odstraniti policija, pa se je protestnikom pridružilo kakšnih 30 sindikalnih aktivistov. Brez izpitov je ostalo okrog 700 študentov.

Študentje so protestirali tudi na zahodu države v Rennesu, a je policija tam protestnike nenasilno odstranila. Že prejšnji teden so morali odpovedati izpite na univerzah v Arcueilu, v Nanterru v predmestju Pariza in v Grenoblu.

Študentje že več mesecev protestirajo proti februarja napovedanim reformam francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki zahteva strožje kriterije za vpis na univerze. Trenutno imajo dostop do javnih univerz v Franciji vsi, ki so uspešno zaključili srednjo šolo, stroški šolanja pa so omejeni na nekaj 100 evrov na leto.

Visoko šolstvo je dostopno takorekoč vsakomur, kar je privedlo do prenatrpanosti univerz, saj se je v zadnjih desetletjih močno povečalo število ljudi s končano srednjo šolo. Posledično je večji vpis na univerze, pa tudi število tistih, ki šolanja na fakultetah ne zaključijo. Ne glede na to pa številni študentje napovedane reforme in zaostrovanje kriterijev za vpis na univerzo vidijo kot napad na brezplačno visoko šolstvo za vse.

Predvsem za skrajno levo usmerjene študente, ki prevladujejo na protestih, pa gre za veliko več kot izobraževanje. Spominjajo na študentske proteste iz leta 1968, ki so pred natančno 50 leti spodbudili socialno revolucijo.

Ne glede na proteste pa na francoskem ministrstvu za izobraževanje zagotavljajo, da bodo izpite na univerzi izpeljali, pa čeprav je nekaj univerz še vedno takroekoč v celoti blokiranih. Proti protestom je tudi del študentov in v petek so si v Arcueilu nekateri nasilno želeli utreti pot na univerzo, da bi tam opravili izpite.