c S

Na Brdu pri Kranju mednarodni tečaj in vaja vodenja in upravljanja začasnih namestitvenih centrov

14.05.2018 06:10 Brdo pri Kranju, 12. maja (STA) - Uprava RS za zaščito in reševanje bo na Brdu pri Kranju od danes do četrtka s tečajem in zaključno vajo že drugič usposabljala udeležence za upravljanje začasnih namestitvenih centrov ob veliki naravni nesreči. Gre za tečaj in vajo, ki sta v večji meri namenjena udeležencem iz držav tretjega sveta. Scenarij letošnje vaje pa je tajfun.

Tečaj bo izveden v okviru projekta Načrtovanje, izvedba in evalvacija tečajev Camp Coordination and Camp Management v sodelovanju z Generalnim direktoratom za evropsko civilno zaščito in evropske operacije humanitarne pomoči ter Mednarodno organizacijo za migracije. Projekt pa v celoti financira Evropska unija, je za STA povedal vodja službe za razvojne projekte na Upravi RS za zaščito in reševanje Domen Torkar.

Na tečaju in vaji bo sodelovalo 16 udeležencev iz držav EU in osem udeležencev, ki jih je k sodelovanju povabila Mednarodna organizacija za migracije.

Letos bosta tečaj in vaja prilagojena nesrečam v tretjem svetu. Mednarodni strokovnjaki iz civilne zaščite se bodo v okviru tečaja tako usposabljali za pomoč državi tretjega sveta z večjo naravno nesrečo pri nastanitvi velikega števila ljudi, ki so ostali brez strehe nad glavo, priprave priporočil za organizacijo in vodenje centrov ter priporočil za zaprosilo dodatne mednarodne pomoči, je dejal Torkar.

Scenarij letošnje vaje je tajfun v državi tretjega sveta. Udeleženci se bodo na sami vaji usposabljali za hitro oceno posameznih območji, da bodo lahko pripravili načrt nastanitvenih centrov in izvajali aktivnosti, ki bodo pomagale državi za boljšo organizacijo in vodenje teh centrov. Vaja bo trajala dan in pol, je še dodal Torkar.