c S

Radovljiški učenci s potrebščinami pomagajo revnim indijskim otrokom

14.05.2018 06:19 Radovljica, 12. maja (STA) - Radovljiški osnovnošolci že več let pomagajo svojim vrstnikom v indijski šoli za revne otroke. Ob letošnji desetletnici šole, ki sta jo ustanovila Indijec in Slovenka, so radovljiški otroci v Indijo poslali predvsem barvice, pa tudi druge šolske potrebščine in igrače.

Izobraževalni center Piali Ashar Alo v vasi Piali blizu Kalkute sta februarja 2008 ustanovila Indijec Anup Gayen in njegova žena, Slovenka Mojca. Ime centra pomeni luč upanja, saj možnost izobrazbe otrokom prinaša upanje. Šola je namenjena otrokom iz revnih družin, ki jih starši zaradi različnih razlogov niso vpisali v državno šolo.

Šola je 24. februarja letos praznovala deseto obletnico delovanja, častno pokroviteljstvo nad slovesnostjo pa je prevzel predsednik republike Borut Pahor. Slovesnosti se je udeležil slovenski veleposlanik Jožef Drofenik in častni konzul v Indiji Sheo Shankar Bagaria. Praznovanju so se pridružili tudi člani nemške organizacije CED, humanitarnega društva Luč Upanja iz Slovenije in člani društva Slovencev v Indiji.

Šola deluje s pomočjo številnih donacij, ki jih prispevajo različne ustanove, sodelovanje z Osnovno šolo Antona Tomaža Linharta Radovljica pa je prav posebno, saj sta se šoli pobratili, kar zagotavlja trajno sodelovanje. Kot je pojasnila radovljiška učiteljica Maja Tolo, tako vsako leto organizirajo vsaj eno dobrodelno akcijo.

V minulih letih so otroci radovljiške šole za svoje vrstnike v Indiji že zbirali različne šolske potrebščine, pa tudi higienske pripomočke, kot so trda mila, zobne ščetke, glavniki in krtače za lase ter plišaste igrače. "Že precej naših paketov je prišlo v Indijo," je izpostavila Tolova in dodala, da jim vodja šole po prejemu pošiljke, ki potuje kar mesec dni ali celo več, vedno pošlje sporočilo in fotografije.

Letos so se odločili, da bodo v pobrateno indijsko šolo poslali barvice. Otroci so se na humanitarno akcijo množično odzvali in z veseljem podarili nove ali rabljene barvice, ki so jih imeli doma in jih niso potrebovali. Hkrati so podarili šilčke, zvezke, lepila in plišaste igrače.

Tokrat so v akciji sodelovali tudi učenci iz šole v Zagrebu. Radovljiška šola je namreč k sodelovanju pozvala šole iz Francije, Avstrije, Španije in s Hrvaške, s katerimi sodeluje v mednarodnem projektu za spodbujanje zdravega načina življenja in dobrodelnosti.

Pred novim letom so v Radovljici z zbiranjem prostovoljnih prispevkov za voščilnice, ki so jih izdelali v podaljšanem bivanju, zagotovili sredstva za poštnino letošnje pošiljke v Indijo. Nekateri učenci pa so se v akcijo vključili tako, da so sošolcem predstavili, za koga zbirajo barvice, kako tam živijo in kaj potrebujejo.

Otroci, ki jim pomagajo, živijo v težkih razmerah. Mnogi izmed njih imajo samo enega starša, nekateri so sirote. Njihovi domovi so zgrajeni iz blata in pokriti z bambusom, plastiko ali z riževo slamo. Nimajo čiste vode, pogosto tudi ne elektrike, je pojasnila Gayenova, ki bo prihodnji teden z možem obiskala radovljiško šolo.

Za učence skušajo poskrbeti čim bolj celostno. Učijo jih osnovnih predmetov in spodbujajo njihovo kreativnost. V šoli dobijo tudi hrano, medicinsko oskrbo in higienske potrebščine. Zaradi številnih koristi, ki jih izobražene ženske prinesejo v svoje skupnosti, posvečajo posebno pozornost vpisu deklic. Izobraževanje poveča njihovo samozavest in ekonomske možnosti ter zniža tveganje, da bi postale žrtve trgovine z ljudmi.