c S

Natečaj za najboljše izobraževalne video posnetke ob obeleževanju 70. obletnice splošne deklaracije o človekovih pravicah

14.05.2018 07:23 Ljubljana, 13. maja (STA) - Platforma Evropskega spomina in vesti ob obeleževanju 70. obletnice splošne deklaracije o človekovih pravicah pripravlja natečaj za najboljše izobraževalne video posnetke. Z njimi želijo prikazati zločine totalitarnih režimov v 20. stoletju in njihove kršitve deklaracije. Rok za oddajo prijave je 15. maj.

K sodelovanju vabijo posameznike, skupine, študente in strokovnjake, spodbujajo pa sodelovanje žensk. Z zmagovalcem natečaja bodo sklenili pogodbo o izvedbi projekta do 10. avgusta, so sporočili iz Študijskega centra za narodno spravo.

Med zahteve za videoposnetke so navedli, da morajo "predstavljati in ponazarjati kršitev enega od členov deklaracije s totalitarnimi diktaturami, namreč nacizmom, fašizmom in komunizmom", z izjemo 28. in 30. člena deklaracije, saj ju je, kot trdijo, težko predstaviti.

Vsak videoposnetek mora biti dolg med 30 in 60 sekund, njihovo ciljno občinstvo pa naj bodo dijaki srednjih šol kjerkoli na svetu, predvsem v Evropi. Nadaljnje navajajo, da naj bodo videoposnetki posneti v angleškem jeziku, vanje pa naj bodo vključene različne narodnosti, moški, ženske in otroci. Posneti morajo tudi dodaten predstavitveni video, ki bo predstavil projekt in sodelujoče.

Tudi za natečajne prijave imajo nekaj zahtev, in sicer, da naj bodo sestavljene iz 28 slik, ki prikazujejo idejo natečajnika za vsakega od 28 členov splošne deklaracije o človekovih pravicah. Natečajniki morajo pod vsako sliko napisati tudi kratek povzetek, s katerim bi opisali vsebino videoposnetka oziroma okviren scenarij. Prav tako mora prijava vsebovati predlagani proračun in časovni načrt za izvedbo projekta. Če bodo videoposnetki snemani, morajo ob prijavi poslati tudi kratek primer videoposnetka, ki naj "prikazuje sposobnosti natečajnika in vizualno idejo projekta". Dodali so tudi, da naj prijava vsebuje sklicevanje na prejšnja dela avtorja, če je le mogoče s primeri.

Prijavo je treba poslati na naslov video@memoryandconscience.eu. Rezultate natečajev bodo objavili 25. maja letos na spletni strani platforme.