c S

V Tednu vseživljenjskega učenja 2018 okoli 9000 dogodkov

11.05.2018 12:23 Šmarje pri Jelšah, 11. maja (STA) - V tednu vseživljenjskega učenja 2018, ki so ga danes odprli v Šmarju pri Jelšah, se bo letos zvrstilo okoli 9000 dogodkov, ki jih pripravlja približno 2000 prirediteljev. Kot je danes na novinarski konferenci povedala vodja projekta Zvonka Pangerc Pahernik, teden vseživljenjskega učenja letos poteka pod sloganom Učenje je dobra novica.

Dejala je tudi, da se bodo v okviru omenjenega tedna po vsej Sloveniji med 11. in 20. majem, v razširjenem terminu pa do 30. junija, zvrstili številni brezplačni dogodki za vse generacije, kot so: delavnice, predstavitve, tečaji, razstave in druge prireditve.

Po besedah Pangerc Pahernikove je teden vseživljenjskega učenja (TVU) eden od 40 festivalov učenja po svetu, ki pa v Sloveniji poteka od leta 1996. Poudarila je še, da je Andragoški zavod Slovenije, ki je nacionalni koordinator tedna, v četrtek vsem političnim strankam v Sloveniji poslal odprto pismo z dvema vprašanjema. Sprašujejo jih, kaj bodo storili za razvoj spretnosti odraslih ter kako bodo poskrbeli za še večjo vključenost odraslih v procese učenja.

Predstavnica ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Katja Dovžak je dejala, da ministrstvo TVU podpira od samega začetka. Letos so temu projektu tako namenili 120.000 evrov. Pomen in vloga tedna vseživljenjskega učenja sta prepoznavna tudi v letnem programu izobraževanja odraslih, pravi Dovžakova in dodaja, da ministrstvo posebno pozornost namenja odraslim z nižjo izobrazbo, ranljivim skupinam, brezposelnim in Romom.

Želja ministrstva pa je, da bi odrasli izboljšali svoje poklicne in splošne možnosti.

V okviru TVU bo potekala vrsta izobraževalnih, promocijskih, informativno-svetovalnih, kulturnih, družabnih, športnih in drugih dogodkov po vsej državi - na podeželju, v majhnih krajih in večjih mestih, v izobraževalnih in kulturnih ustanovah, knjižnicah, knjigarnah, zdravstvenih domovih, trgovskih centrih, parkih, izložbenih oknih, na sejmiščih, reklamnih stojnicah, tržnicah, športnih igriščih ter na drugih mestih, ki pritegnejo pozornost javnosti.

Prireditelji vabijo v računalniške, glasbene, likovne delavnice, na predavanja in razstave, omizja, tekmovanja ali izlete, gledališke in glasbene predstave, oglede kmetij, družinske pohode, nacionalne energetske poti po vsej Sloveniji, pokušine, klepete v tujih jezikih, brezplačna testiranja znanj in druge dogodke.

Andragoški zavod Slovenije pa posebej izpostavlja Parado učenja - Dan učečih se skupnosti, ki bo 16. maja. Na mestnih trgih in drugih javnih mestih bodo vabile stojnice, napovedujejo pa tudi odrske nastope, delavnice ter različne druge spremljajoče dejavnosti.