c S

Mariborska Mini in Zrela univerza s pestrim pomladnim programom

11.05.2018 11:05 Maribor, 11. maja (STA) - Številni otroci iz Maribora in širše okolice obiskujejo Mini univerzo mariborske filozofske fakultete (MUF), ki že nekaj časa uspešno deluje v okviru Centra za vseživljenjsko izobraževanje na mariborski Filozofski fakulteti. Skupaj z Zrelo univerzo (ZUF) so za letošnjo pomlad pripravili pestro dogajanje za najmlajše in najstarejše.

Na univerzi za otroke znanstveniki in zaposleni na različnih fakultetah Univerze v Mariboru otrokom približajo znanost, spodbujajo njihovo radovednost in jo obenem potešijo, saj jim ponujajo odgovore na mnoga vprašanja, ki otroke zanimajo.

Letošnje študijsko leto bodo popestrili z današnjim javnim predavanjem predstojnika inštituta ter katedre za fiziologijo na mariborski medicinski fakulteti Andraža Stožerja, namenjeno vsem generacijam, še posebej pa so nanj vabljeni starši mini študentov, ki bodo tako lahko okusili eno izmed predavanj, ki so jih otroci še posebej toplo sprejeli. Stožer bo spregovoril o skrivnostnih otokih v človeškem telesu, ki jih bo predstavil tudi skozi test na sebi.

Še bolj pestro bo to pomlad dogajanje, ki ga pripravljajo v okviru Zrele univerze. Za starejše občinstvo bodo 18. maja pripravili predavanje Brigite Kacjan z naslovom Skozi igro do besed - na primeru nemščine, 15. junija pripravljajo strokovno vodeno enodnevno ekskurzijo na grad Bogenšperk in v Šmartno pri Litiji, ki jo bo vodila umetnostna zgodovinarka Marjeta Ciglenečki, isti dan pa bo na ploščadi pred stavbo filozofske fakultete potekalo strokovno vodeno opazovanje Jupitra in Saturna pod vodstvom Igorja Žiberne.

Kot poudarjajo na filozofski fakulteti, bo rdeča nit vsega majskega dogajanja radovednost, saj na Zreli univerzi sledijo predvsem načelu, da človeku starost ne more do živega, dokler je radoveden, medtem ko so na Mini univerzi prepričani, da je radovednost avtocesta do znanja.