c S

V blejskem hotelu v delovni proces vključili osebe z motnjami v razvoju

10.05.2018 15:20 Bled, 10. maja (STA) - V hotelu Astoria na Bledu so danes šestim varovancem Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Radovljica predali potrdila o uspešno končanem usposabljanju za pomočnika oziroma pomočnico sobarice ter slaščičarke. Posebej so izpostavili zgodbo 29-letnice z Downovim sindromom, ki se je uspešno vključila v slaščičarsko delavnico.

Kot je pojasnila vodja hotela Astoria Sabina Rešek, je njihov hotel učni center Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled, njihovi zaposleni pa imajo ogromno izkušenj z izvajanjem praktičnega usposabljanja mladih. Zato so sprejeli idejo direktorice CUDV Radovljica Sladjane Anderle, da v usposabljanje vključijo tudi njihove varovance.

Varovanci so bili pri pridobivanju veščin tako uspešni, da so v času poletne turistične sezone nekatere vključili v sezonsko delo. "Sodelovanje z njimi in njihova zavzetost za delo sta tudi zaposlene v našem hotelu medsebojno še bolj povezala in obogatila s spoznanjem, da je delo še vedno v veliko zadovoljstvo in ne samo obveza," je poudarila Reškova.

Tako se je 29-letna Sandra Svetina, ki ima Downov sindrom, sprva lotila usposabljanja za sobarico, nato pa so v hotelu izvedeli za njeno strast do slaščičarstva in ji dali možnost dela v slaščičarski delavnici, kjer se je zelo izkazala. Tako sedaj trikrat do štirikrat tedensko pomaga v slaščičarski delavnici hotela in kot pravi, je to njena sanjska služba.

Porodila se je tudi ideja o oblikovanju posebne sladice, Sandrinih srčkov, ki bodo odslej del kulinarične in turistične ponudbe hotela. Kot je prepričana Reškova, gre za močno sporočilo o družbeni in lokalni odgovornosti hotela. "Moč turistične destinacije niso samo lepote in turistična infrastruktura, ampak predvsem ljudje," je opozorila.

Ob tem je nagovorila tudi ostale hotelirje in deležnike turističnega gospodarstva, naj se jim pridružijo. V CUDV Radovljica se zelo trudijo za vključevanje oseb z motnjami v duševnem razvoju v običajna delovna okolja, saj se njihovi varovanci tako aktivno vključijo v družbo in so zadovoljni, ko lahko pokažejo, kaj zmorejo in znajo. Hkrati lahko družba namesto predsodkov in strahu v drugačnosti vidi tudi bogastvo.

Med prvimi, ki so podprli varovance CUDV Radovljica na področju gostinstva in kulinarike, je bila ekipa kuharskega chefa Uroša Štefelina v Vili Podvin, kjer izbrane jedi že drugo leto strežejo na krožnikih Biseri. Te ustvarjajo uporabniki centra, ki jedi pomagajo tudi pripraviti in jih streči gostom.

Še ena zgodba o vključevanju oseb z motnjami v duševnem razvoju v običajna delovna okolja pa se začenja v hotelski verigi Hit Alpinea v Kranjski Gori.