c S

V Slovenj Gradcu položili temeljni kamen za eno največjih naložb v srednje šolstvo

10.05.2018 13:53 Slovenj Gradec, 10. maja (STA) - Ob prisotnosti šolske ministrice Maje Makovec Brenčič so danes v Slovenj Gradcu odkrili temeljni kamen za naložbo v nove prostore Šolskega centra Slovenj Gradec, ocenjeno na 11,6 milijona evrov. To je ena največjih naložb na področju strokovnega srednješolskega izobraževanja, z njo pa želimo spodbuditi poklicno izobraževanje, je dejala ministrica.

Z naložbo, za katero je financiranje iz državnega proračuna, in s tem tudi gradnja, predvideno postopno do leta 2022, želijo po besedah ministrice, ki opravlja tekoče posle, spodbujati poklicno izobraževanje in dopolnjevanje trga dela predvsem v deficitarnih poklicih.

"In če kje, je v tem koroškem delu treba spodbuditi kakovost izobraževanja tako na področju lesarstva, gostinstva, turizma, zdravstvenega področja. In vse to, ne le, da že odlično deluje, potrebuje tudi dobre, kakovostne prostore in tudi dobro strokovno podporo," je dejala ministrica, ki si želi, da bi projekt predvsem pomenil dosežek za znanje in prihodnost Koroške.

Naložbo nekoliko zasenči manjši vpis v programe slovenjgraškega šolskega centra, a se po besedah ministrice s tem trenutno soočajo povsod po Sloveniji, saj so zdajšnje srednješolske generacije ene najmanjših generacij, v prihodnjih treh do štirih letih pa glede na število osnovnošolcev pričakujejo prirast.

Tudi direktorica Šolskega centra Slovenj Gradec Gabrijela Kotnik je za STA dejala, da je pri načrtovanih novogradnjah treba upoštevati podatke za naprej in v prihodnje se obetajo večje generacije tudi na Koroškem. V tekočem šolskem letu ima šolski center 1200 vpisanih dijakov v vseh izobraževanih programih, Kotnikova pa pričakuje, da bodo prav vse izvajali tudi v prihodnjem šolskem letu.

Sicer pa je v nagovoru zbranim ob odkritju temeljnega kamna poudarila, da gre za prelomen trenutek za šolski center po več kot desetletju prizadevanj za izgradnjo novih stavb. Novi prostori bodo po letih gostovanja na petih lokacijah po Slovenj Gradcu pomenili pomemben korak v smeri zagotavljanja dobrih pogojev za učenje in poučevanje, je poudarila.

Gradnja, začetek katere je predviden v drugi polovici leta, bo razdeljena v dve fazi, in sicer telovadnica in lesarska delavnica v prvi fazi in stavba šole v drugi fazi. Skupno bo šolski center pridobil več kot 8400 kvadratnih metrov bruto novih površin.

Za naložbo je Mestna občina Slovenj Gradec predhodno brezplačno prenesla stavbno zemljišče na ministrstvo, nosilec projekta, Šolski center Slovenj Gradec, pa bo z investicijo kandidiral tudi za pridobitev nepovratnih sredstev Eko sklada.

Na Koroškem sicer danes obeležujejo tudi dve s šolstvom povezani obletnici. Na slovesnosti na Muti, na kateri je sodelovala tudi ministrica, so obeležili 70-letnico srednješolskega izobraževanja na Muti in 30 let izobraževanja lesarskih programov v Slovenj Gradcu.

Popoldne pa se je Makovec Brenčičeva udeležila tudi slovesnosti ob polaganju temeljnega kamna za izgradnjo športne dvorane pri osnovni šoli v Mislinji, ki so jo poimenovali Center za zdravje in šport Mislinja. Naložba je vredna 2,9 milijona evrov, Občina Mislinja pa je zanjo prejela 448.000 evrov sredstev na razpisu šolskega ministrstva, nekaj več kot en milijon evrov pa tudi od Eko sklada.