c S

Slovenija s partnerji ustanavlja evropsko blockchain središče

10.05.2018 11:10 Ljubljana, 10. maja (STA) - Slovenska tehnološka skupnost namerava skupaj s partnerji ustanoviti Evropsko blockchain središče (European blockchain hub). S partnerji so tako v sredo v prostorih vlade podpisali pismo o nameri, so v imenu novega središča sporočili iz komunikacijske agencije Odmev.

Pod pismo o nameri se je podpisalo 13 pobudnikov - poleg slovenske vlade še izobraževalne, raziskovalne in strokovne organizacije in združenja ter nevladne organizacije tako iz Slovenije kot tudi iz tujine. Slovenija je s tem potrdila svojo vodilno vlogo na področju tehnologije veriženja podatkovnih blokov, so prepričani sodelujoči.

Poslanstvo Evropskega blockchain središča bo zagotavljanje podpore in vzpodbujanje razvoja tehnologije veriženja podatkov ter zagonskih podjetij, ki "bodo temeljila na evropskih vrednotah in ki bodo sledila principom dobrega upravljanja". Vizija središča je postati vodilna evropska platforma, ki bo združevala najrazličnejše deležnike in podpirala razvoj blockchain tehnologije.

Med podporniki, omenjenimi v pismu, so iz Slovenije poleg predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Mira Cerarja med drugim tudi ljubljanski župan Zoran Janković, predsednik države Borut Pahor ter slovenska evropska komisarka Violeta Bulc. Iz tujine so iz javnega sektorja podporo med drugim napovedali malteški svet za znanost in tehnologijo in luksemburška vlada ter mesto Berlin.

Ustanovna skupščina središča naj bi potekala 25. maja.

V Sloveniji je bil sicer na pobudo ministrstva za javno upravo marca že ustanovljen Blockchain Think Tank Slovenija, ki naj bi povezoval znanje v zasebnem sektorju in skrbel za komunikacije z vlado in regulatorji. Vendar pa je direktor podjetja Lemur Legal Peter Merc, ki je think tank nekaj časa tudi vodil, pred kratkim za STA ocenil, da resnih rezultatov to ni prineslo.

"Pripravili smo nekaj predlogov zakonskih sprememb, dejansko povezali znanje, se pogovarjali z regulatorji in vlado, a rezultatov ni bilo," je opozoril. V odsotnosti jasnih in blockchain tehnologiji prilagojenih predpisov tako pri nas na področju tehnologije veriženja podatkovnih blokov še naprej prevladuje predvsem samoregulacija.