c S

Mladi Evropejci vse bolj navdušeni nad EU

03.05.2018 14:59 Berlin, 03. maja (STA) - Mladi Evropejci so vse bolj navdušeni nad EU, je pokazala študija ustanove TUI, katere izsledke so nedavno predstavili v Berlinu. Večina mladih bi v primeru referenduma o članstvu njihove države EU glasovala za obstanek v uniji, precej manj jih zaupa evropskim institucijam, ugotovitve študije povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Če bi v njihovi državi danes potekal referendum o članstvu v Evropski uniji, bi 71 odstotkov vprašanih mladih glasovalo za obstanek v povezavi. Pred letom dni bi jih za nadaljevanje članstva v uniji glasovalo 61 odstotkov. V Nemčiji se je ta delež v omenjenem časovnem obdobju povečal z 69 na 80 odstotkov.

Po drugi strani le tretjina vprašanih zaupa evropskim institucijam, kot sta Evropska komisija in Evropski parlament.

Zaupanje v politike na državni ravni je sicer še nižje. Le šestina vprašanih namreč meni, da politični sistem v njihovi državi deluje, kot bi moral. V Nemčiji je z delovanjem države zadovoljnih 39 odstotkov, v Italiji le pet odstotkov.

V anketi, ki jo je za ustanovo TUI opravil inštitut za javnomnenjske raziskave YouGov, so sodelovali mladi med 16. in 26. letom iz Nemčije, Francije, Velike Britanije, Grčije, Italije, Poljske in Španije.