c S

Nad sovražni govor z usposabljanjem mladinskih delavcev

24.04.2018 11:50 Maribor, 24. aprila (STA) - Društvo Parada ponosa v okviru mednarodnega partnerstva Outside in - Transforming hate izvaja po Sloveniji usposabljanja o prepoznavanju in naslavljanju sovražnega govora in sovražnih dejanj med mladimi. Prepričani so, da je vsakršno izražanje mnenj in idej, ki so ksenofobična, diskriminatorna, rasistična ali homofobna, nesprejemljivo.

Dvoletno partnerstvo, v katerem v okviru programa Erasmus+ Mladi v akciji sodelujejo še organizacije z Irske, Finske, Portugalske in Škotske, je namenjeno vzpostavitvi evropske mreže strokovnjakov, ki lahko nudijo kakovostna usposabljanja in orodja za vse, ki delajo z mladimi, s ciljem prepoznavanja in ustreznega soočanja s sovražnim govorom.

"Tudi pri nas se zdaj že nekaj časa dosti govori o sovražnem govoru, v praksi pa se ne dogaja veliko. Čeprav je mnogo takšnih primerov, se dejansko ponavadi nič ne naredi glede tega. Želimo vplivati na mladinske delavce, da ustrezno vplivajo na mlade in tako delajo spremembe na tem področju," je ob robu ene takšnih delavnic, ki danes poteka v prostorih Mladinskega kulturnega centra (MKC) Maribor, povedala Katja Štefanec iz Društva Parada ponosa.

Ciljna skupina delavnic so mladinski delavci, mladinski voditelji, učitelji zadnje triade osnovnih ter srednjih šol ter ostali, ki delajo s skupinami mladih, kjer se pojavlja sovražni govor.

Na delavnici se lahko naučijo razlikovanja med stereotipi, predsodki, diskriminacijo, sovražnim govorom ter zločini iz sovraštva. Med usposabljanjem jim pokažejo, kako se konkretno lotevati takšnih primerov, ne da bi pri tem posegali po izključevanju "problematičnih" mladih ali se zapletli v prerekanje, ki lahko onemogoča delo.

Gre za v praksi že preizkušena orodja za alternativno odzivanje na pojav sovražnega govora in sovražnih dejanj v procesih mladinskega dela in neformalnega izobraževanja.