c S

Bled gosti skupščino Evropske študentske organizacije

23.04.2018 07:42 Bled, 22. aprila (STA) - Na Bledu se danes začenja 74. skupščina Evropske študentske organizacije, ki jo bo prvič v svoji zgodovini gostila Študentska organizacije Slovenije (ŠOS). Na skupščini se bo zbralo 120 predstavnikov evropskih študentskih organizacij iz 39 držav, ki bodo razpravljali in delili mnenja o perečih evropskih študentskih vprašanjih.

Kot so sporočili iz ŠOS, bodo osrednja tema skupščine programski dokumenti in smernice delovanja Evropske študentske organizacije v prihodnje, gostje se bodo spoznali s študentskim delovanjem v Sloveniji in si izmenjali dobre evropske prakse. Na Bledu bodo izvedli tudi redne volitve v organe Evropske študentske organizacije.

Predsednik ŠOS Jaka Trilar je v izjavi, ki jo navaja sporočilo, izrazil ponos, da ŠOS gosti tako pomemben dogodek za evropske študente. Sam pričakuje, da bodo na njem okrepili evropsko študentsko gibanje, dobili nove ideje ter izmenjali dobre in tudi slabe prakse ter na ta način študentom "zagotovili močan izhodiščni položaj za izboljšanje pogojev študentov v celi Evropi".

"Močno sem prepričan, da imajo študentska gibanja pomembno vlogo v vseh družbenih dimenzijah študentske populacije in tudi širše. Skozi demokratično in kritično debato o naših pravicah ter družbenem okolju bo omogočena ohranitev že uveljavljenih in zagotavljanje novih sprememb, ki so nujne za zagotavljanje družbe znanja," je dodal Trilar.

Predsednik Evropske študentske organizacije Helge Schwitters pa je v izjavi, ki jo prav tako povzema sporočilo, izrazil prepričanje, da danes bolj kot kadarkoli prej časi zahtevajo povezovanje in udaren glas študentov, saj med drugim potekajo pogajanja za nov sporazum o bolonjskem procesu.

Evropska študentska organizacija je krovno evropsko študentsko združenje, ki vključuje 46 nacionalnih študentskih organizacij iz 39 držav, med katerimi je kot polnopravni član tudi ŠOS.