c S

Otroci spoznali delovanje ljubljanskega okrožnega sodišča

18.04.2018 11:33 Ljubljana, 18. aprila (STA) - Na ljubljanskem okrožnem sodišču je danes potekala igrana glavna obravnava prometne nesreče, ki so se je udeležili otroci drugega razreda Waldorfske šole v Ljubljani. Na sodišču ob tem poudarjajo predvsem izobraževalni in vzgojni pomen dogodka, ki predstavlja pomembno področje dela sodišča v odnosih z javnostmi.

V sodni dvorani so priredili obravnavo prometne nesreče, ki jo je povzročil moški na Kopitarjevi ulici v Ljubljani, ki je blizu sedeža šole. Medtem ko sta bili sodnica, obramba in tožilstvo resnični, pa so bili obtoženec, oškodovanka in priča strokovni sodelavci sodišča.

V prometni nesreči naj bi obtoženec oškodovanko zbil na prehodu za pešce, ko je na semaforju za pešce gorela zelena luč. Razlog za nesrečo, v kateri je oškodovanka utrpela zlom roke, reber in več odrgnin, naj bi bila uporaba mobilnega telefona.

Otroci in sodnica Andreja Sedej Grčar so obtoženca spoznali krivega povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti. Ob upoštevanju olajševalnih okoliščin so mu naložili 1000 evrov denarne kazni. Za njihov trud in doprinos jih je Grčarjeva nagradila z bonboni.

"Če smo z dogodkom preprečili vsaj eno prometno nesrečo, smo dosegli svoj namen," je dejala Grčarjeva, ki je ob tem poudarila vlogo sodišča pri predstavitvi svojega dela. "Veseli smo, če smo že danes katerega izmed otrok navdušili za delo sodnika, tožilca, odvetnika, strojepisca ali katerega koli drugega delujočega na področju pravosodja," so še sporočili.

Na sodišču sicer poudarjajo, da je dogodek pomemben predvsem za področje dela sodišča v odnosih z javnostmi. Kot so dejali, tovrstne dogodke na pobudo šol priredijo trikrat do štirikrat letno. V sodne dvorane sprejmejo tako študente, dijake, osnovnošolce kot tudi najmlajše.