c S

Knjižnica v Radljah ob Dravi maja začenja selitev v nove prostore

17.04.2018 13:11 Radlje ob Dravi, 17. aprila (STA) - Splošna knjižnica v Radljah ob Dravi maja začenja selitev z lokacije na obrobju mesta v večje prostore v središču Radelj. Pridobili bodo tako uporabniki kot zaposleni, v središču mesta in z dvigalom bo knjižnica mnogim tudi lažje dostopna, je za STA dejala direktorica knjižnice Slavica Potnik. Ob selitvi računa tudi na pomoč prostovoljcev.

Radeljska knjižnica se v središče mesta vrača natanko 20 let po tem, ko se je iz prostorov v kulturnem domu preselila v sodobnejše in večje prostore v poslovno-trgovskem objektu na zahodnem delu mesta. A tudi ti prostori, za katere občina Radlje plačuje najemnino, druge štiri občine soustanoviteljice knjižnice pa prispevajo del stroškov, so v dveh desetletjih z rastjo knjižnice postali premajhni.

Knjižnica je uporabnike že obvestila, da bo osrednja enota v Radljah od 3. maja in do predvidoma sredine junija letos zaprta. V tem času tako v Radljah ne bo možna izposoja, niti vračilo gradiva, si bodo pa lahko uporabniki knjižnice gradivo izposojali v krajevnih knjižnicah na Muti, v Vuzenici, Podvelki, Ribnici na Pohorju in na Kapli.

Knjižnica uporabnike radeljske enote nagovarja, da si še pred začasnim zaprtjem knjižnice izposodijo čim več gradiva, ki ga bodo nato vrnili v novih prostorih, s tem pa bodo na svoj način pomagali pri selitvi. Kot pravi direktorica knjižnice Slavica Potnik, je pobuda že naletela na dober odziv, saj si bralci pridno izposojajo po več knjig.

Poleg tega v teh dneh zbirajo prijave prostovoljcev, ki so pripravljeni pomagati pri selitvi. Hkrati zbirajo tudi kartonske škatle, v katere bodo zložili knjige in drugo knjižnično gradivo.

Knjižnica v Radljah hrani okoli 40.000 enot gradiva in ker na novo lokacijo v obnovljeni stavbi nekdanje veleblagovnice Tima v središču Radelj seli tudi pohištvo z zdajšnje lokacije, mora biti selitev še toliko bolje organizirana in bo zaradi tega tudi trajala nekoliko dlje, je pojasnila direktorica. Računa, da bo v prihodnjih letih radeljska občina lahko zagotovila sredstva tudi za novo pohištvo v novih prostorih knjižnice.

Sicer pa so v knjižnici pobud in predlogov, kako še olajšati selitev na okoli en kilometer oddaljeno novo lokacijo, v zadnjem času dobili precej, nekatere bodo tudi uresničili. Kot je povedala direktorica, jim bodo pri selitvi s svojimi nahrbtniki pomagali najmlajši, simbolično bodo enkrat sestavili tudi verigo posameznikov, ki bo selila knjigo po knjigo.

Na zdajšnji lokaciji ima knjižnica, ki ima blizu 3000 aktivnih članov, skupno na voljo 550 kvadratnih metrov površin. Na novi lokaciji pa bo samo za uporabnike v prvem nadstropju na voljo skoraj 700 kvadratnih metrov. Hkrati bodo precej več prostora, kot ga imajo zdaj, pridobili še zaposleni, prav tako se na novi lokaciji obeta večji prireditveni prostor oz. galerija.

Nova lokacija knjižnice ima tudi mnoge druge prednosti, saj je bližje upravnemu središču, kulturnemu domu, osnovni in glasbeni šoli, mladinskemu hotelu, mladinskemu kulturnemu centru in tudi bližje večjemu število Radeljčanov kot je zdaj, pravi Slavica Potnik.

Občina Radlje ob Dravi, ki je večinski lastnik stavbe nekdanje veleblagovnice Tima v središču mesta, je za obnovo svojega dela stavbe pridobila 353.000 evrov kohezijskih sredstev, stavbo pa je obnovila z javno-zasebnim partnerstvom.

Celotna naložba v energetsko sanacijo objekta je bila po podatkih občine ocenjena na 1,1 milijona evrov. Od tega je na občinski del odpadlo dobrih 460.000 evrov. Preostalo vrednost energetske sanacije krijejo zasebniki, ki so solastniki stavbe.

V mansardi stavbe bo med drugim nove prostore dobila tudi radeljska območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, v kletne prostore nove stavbe pa se bo preselil radeljski mladinski kulturni center.