c S

V Mariboru po novem tudi Hiša mladih

12.04.2018 07:30 Maribor, 11. aprila (STA) - Mestni mladinski svet Maribor letos še bolj na široko odpira vrata v svoje prostore na Trgu revolucije v središču Maribora. Danes so tam odprli Hišo mladih, ki bo po napovedih odprta za vse mlade, skupine mladih, društva, organizacije in vse ostale, ki delajo z mladimi.

Hiša mladih bo odprta vsak dan med 8. in 17. uro. V njej bo moč najti informacije o več kot 30 mladinskih organizacijah v Mariboru ter prostor za druženje, učenje, "coworking" in igro. Prav tako naj bi v njej prirejali različne dogodke in aktivnosti za mlade, kot so psihološka pomoč, učna pomoč, delavnice, tečaji in družabni večeri.

"To ni klasičen mladinski center, ampak je nekaj novega v mestu," je za STA pojasnil predsednik Mestnega mladinskega sveta Maribor Matic Matjašič. "Gre za prostor za vse mlade, skupine ali organizacije, ki potrebujejo prostor, ki ni šola ali gostilna. Tu so družabne igre, računalniki, vse potrebne informacije na enem mestu," je povedal.

Mladi po njegovih besedah potrebujejo prostor, kjer se lahko družijo, ne da bi jim bilo treba kaj plačati oziroma kupiti. "Tu se lahko družijo ali morda tudi delajo za šolo brez kakršnega koli pritiska," je dodal.

Prostor, ki je v lasti občine, ima Mestni mladinski svet Maribor v brezplačnem najemu že dlje časa. Doslej ga je uporabljal predvsem za občasne dejavnosti, zdaj pa naj bi bil odprt vsak dan. To je postalo mogoče šele potem, ko so prek razpisa vladnega urada za mladino in Evropskega socialnega sklada dobili odobreni zaposlitvi dveh mladinskih delavcev, ki bosta delala tu. Prostor so obnovili s pomočjo prostovoljcev.

Mestni Mladinski svet Maribor (MMSM), ustanovljen leta 2002, je krovna mladinska organizacija v Mariboru. Predstavlja ter združuje mlade in mladinske organizacije v Mestni občini Maribor. V zadnjem času se močno angažira predvsem na stanovanjskem področju in med drugim predlaga, da bi občina del občinskih stanovanj namenila izključno mlajšim generacijam.