c S

Slovenski dnevi knjige bodo letos povezali literaturo in film

11.04.2018 13:13 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Slovenski dnevi knjige, ki jih organizira Društvo slovenskih pisateljev, se bodo v 23. izdaji osredotočili na preplet literature in filma. Založniški sejem bo letos v Atriju Pošte, kjer bo potekal tudi bogat program. Vseslovenski literarni festival, ki bo potekal od 18. do 22. aprila, bo segel še v druga slovenska mesta in čez mejo.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala predsednica programskega odbora pisateljica Gabriela Babnik, so letos iskali stičišča med slovensko literaturo in slovenskim filmom. Izbrali so kustose Matevža Luzarja, Marka Sosiča, Jožeta Dolmarka in Varjo Močnik, ki so izbrali filme, nastale po literarnih predlogah. Projekcije bodo deloma v Kinu Komuna, deloma v Slovenski kinoteki, sledili jim bodo pogovori.

Luzar je izbral film Slovenka, ki edini v programu ni nastal po literarni predlogi, sledil mu bo pogovor o ženskih likih v literaturi in filmu. Sosič je izbral film Lahko noč gospodična po literarni predlogi scenarista in režiserja Metoda Pevca, sledil mu bo pogovor s pesnikom in pisateljem Esadom Babačićem in skladateljem Aldom Kumarjem.

Jože Dolmark je izbral Hudodelce po literarni predlogi Marjana Rožanca, projekciji pa bo sledilo predavanje o slovenskem novem valu. Varja Močnik pa je izbrala film Karpoptnik po literarni predlogi Nebojše Pop-Tasiča, po projekciji bo pogovor o esejističnosti v dokumentarnem filmu.

Čeprav so Slovenski dnevi knjige predvsem slovenski festival, bodo prikazali tudi večkrat nagrajeni film madžarskega režiserja Ferenca Toroka z naslovom 1945, ki je nastal po literarni predlogi Gaborja T. Szanta, oba pa bosta tudi gosta festivala. Kot je poudarila direktorica Balassijevega inštituta Biborka Molnar Gabor, želijo z gostoma pri slovenskem občinstvu predvsem vzbuditi zanimanje za madžarsko literaturo, še posebej v luči tega, da bo Madžarska novembra častna gostja Slovenskega knjižnega sejma.

Otroški in mladinski program bo po besedah članice programskega odbora, mladinske pisateljice Janje Vidmar, ki bdi nad omenjenim programom, prav tako povezovala rdeča nit literatura in filma. V njem bodo med drugim prikazali film Distorzija, ki je bil posnet po literarni predlogi Dušana Dima, sledil mu bo pogovor z režiserjem in scenaristom Miho Hočevarjem ter pisateljem Dušanom Dimom.

Prikazali pa bodo še nekaj drugih filmov, posnetih po literarnih predlogah. Žal med njimi denimo ne bo Kekca in še nekaterih filmov, ki bi si jih sicer želeli prikazati, a to ni mogoče, saj niso primerno obdelani oz. niso dostopni na ustreznih nosilcih, je poudarila.

Med dogodki za mlade je izpostavila še ulični performans Cankar v stripu na Čopovi ulici pred Atrijem Pošte in scenaristično delavnico, ki jo bo vodil režiser in scenarist Miha Hočevar.

Organizatorji so med dogodki, ki bodo potekali na več ljubljanskih prizoriščih, izpostavili še pogovore o povezavah med ustvarjalci z obeh področij v Atriju Pošte in okroglo mizo o avtorskih pravicah v Narodni galeriji.

Kljub bogatemu programu pa bo po besedah Gabriele Babnik še vedno glavni poudarek na prodaji knjig. Kot je še povedala, so bile v minulih letih težave z vremenom, tudi stojnice so bile predrage, letos pa so jih pocenili in tako k sodelovanju pritegnili bistveno več založb, ki se bodo predstavljale v Atriju Pošte.

Po besedah koordinatorke festivala Slađana Vide letos poleg Ljubljane sodeluje še 12 mest in krajev po Sloveniji, preko meje pa Monošter, Potrna in Trst. Ob 23. slovenskih dnevih knjige bo pri založbi Umco izšla tudi knjiga Usmerjanje pogleda, ki bo prinesla eseje šestih slovenskih avtorjev.