c S

Končuje se gradnja telovadnice pri I. OŠ Celje

10.04.2018 14:35 Celje, 10. aprila (STA) - Gradnja telovadnice pri I. Osnovni šoli Celje, ki se je začela julija 2016, se v teh dneh končuje. Celjski župan Bojan Šrot je na današnji novinarski konferenci ob občinskem prazniku ob tej predstavil še vrsto večjih investicij, ki jih nameravajo izpeljati v občini.

Telovadnica že ima uporabno dovoljenje, celotno naložbo, ki je večji del financirana iz občinskega proračuna, pa je župan ocenil na okoli 3,4 milijone evrov. Kot je dodal, bo zunanja ureditev telovadnice, ki je največji tovrstni objekt v celjski občini, dokončana naknadno, rok za izvedbo teh del pa je do sredine pomladi.

Po njegovih besedah naložba rešuje vprašanje poteka pouka športne vzgoje na I. OŠ Celje in športne dejavnosti širše skupnosti ter je prvenstveno namenjena zagotavljanju ustreznega prostora za potrebe programa športne vzgoje. V popoldanskem času in ob ob koncu tedna pa bodo prostore telovadnice uporabljali tudi športna društva in drugi prebivalci.

Osrednji prostor telovadnice ima strešno konstrukcijo na dveh višinah. Igralna površina se bo lahko po potrebi razdelila na tri dele s pomožno pregrado, tako da bo v telovadnici možno hkrati izvajati več športnih panog. Tribuna ima 366 sedežev, skupna površina telovadnice pa je nekaj več kot 2400 kvadratnih metrov.

Šrot je predstavil tudi potek obnove Muzejskega trga, ki je vključno z ureditvijo parkirišč na Okopih in vsemi arheološkimi raziskavami vredna 1,5 milijona evrov. Kot je pojasnil, je obnovljena celotna gospodarska infrastruktura, položeni so novi tlaki, nova sta tudi urbana oprema in javna razsvetljava.

Dragocene freske, ki so jih arheologi odkrili med obnovo Muzejskega trga, je izvajalec gradbenih del v začetku januarja prekril z betonskimi ploščami in PVC folijo in jih tako zaščitil pred zunanjimi vplivi.

Dela na objektu za zaščito arheoloških ostalin bodo končana predvidoma do poletja. Takoj zatem se bodo nadaljevala dela na projektu rekonstrukcija Muzejskega trga, kjer je treba zaradi gradnje novega objekta zaščite arheoloških ostalin med drugim prilagoditi komunalne vode. Projekt bo predvidoma zaključen do jeseni.

Gradbena dela na objektu za zaščito arheoloških ostalin so ocenjena na okoli 450.000 evrov. Za podjetniški inkubator Generator pa celjska občina pričakuje 3,3 milijona evrov sofinanciranja iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Gre za projekt, vreden 4,7 milijona evrov, za njegovo izvedbo pa je občina predlani kupila tri nadstropja in medetaži nekdanje veleblagovnice T na Gubčevi ulici.

Celjska občina bo s pomočjo nepovratnih sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja do oktobra letos na Šmartinskem jezeru zgradila tudi novo skakalnico. Eno od obstoječih bo obnovila, hkrati pa bo postavila še tribuno za gledalce, trampolin in skate rampo. Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja je namreč pred kratkim izdala odločbo, s katero je občini odobrila 103.477 evrov nepovratnih sredstev.

Prav tako namerava celjska občina v okviru razpoložljivih finančnih sredstev in v tesnem sodelovanju s celjsko enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije celovito prenoviti in revitalizirati Mestni park. Del načrtovanih aktivnosti že poteka.

Drevored Lipovcev, ki so ga zasadili lani, bodo spomladi opremili s klopmi, obnovili bodo tudi javno razsvetljavo. Med drugim načrtujejo tudi obnovo fontane, ki je bila na koncu glavne promenade zgrajena leta 1909 v spomin na 60. letnico cesarja Franca Jožefa v prihodnjih letih pa tudi glasbenega paviljona.

Celjska občina v sredo pripravlja slovesnost ob občinskem prazniku, na kateri bodo podelili celjske grbe, za častno meščanko pa bo razglašena pisateljica in ilustratorka Lilijana Praprotnik Zupančič - Lila Prap.