c S

Podelili nagrade za najboljše diplomsko in magistrsko delo s področja mladih za leto 2017

10.04.2018 07:29 Ljubljana, 09. aprila (STA) - Mladinski svet Slovenije, ki je letos že devetič zapored izvedel natečaj za najboljše diplomsko oz. magistrsko delo s področja mladih, je danes za dobitnici nagrad razglasil Nežko Agnes Vodeb in Leonido Brezovec. Nagrajenki sta se lotili aktualnih, a slabše raziskanih tem in odprli nove priložnosti za razmislek, kako želimo graditi družbo.

Nežka Agnes Vodeb z ljubljanske pedagoške fakultete je prejela nagrado za diplomsko delo z naslovom Osnove dela z mladimi na javnih površinah in različni pristopi, ki ga je zaključila pod mentorstvom Mateja Sandeta.

Delo govori o umeščanju dela z mladimi na javnih površinah v širši kontekst in ker je to področje v Sloveniji slabo raziskano, je njen prispevek na tem področju izrednega pomena. V diplomskem delu je raziskovala značilnosti uličnega dela z mladimi, različne oblike, načine uličnega dela in pozitivne ter negativne lastnosti v nasprotju z institucionalnimi pristopi dela z mladimi. Ulično delo z mladimi se v slovenskem prostoru vedno pogosteje izvaja, so zapisali v obrazložitvi za nagrado.

V drugi kategoriji pa so za najboljše razglasili magistrsko delo Leonide Brezovec z ljubljanske filozofske fakultete z naslovom Ujetniki vseživljenjskega učenja. Doživljanje zahtev po vseživljenjskem učenju med mladimi odraslimi, pod mentorstvom Sabine Jelenc Krašovec.

Namen magistrskega dela je bil proučiti, kako družbene zahteve po nenehnem učenju in izobraževanju vplivajo na življenje mladih odraslih, pri čemer se v prvi vrsti naslanja na neoliberalni koncept vseživljenjskega učenja, ki izobraževanje in učenje odraslih pojmuje kot ključno orodje za prilagajanje spremembam na trgu dela ter orodje za večjo konkurenčnost, učinkovitost in gospodarski razvoj.

Na natečaj se je sicer skupno prijavilo 52 del, ključni kriteriji za ocenjevanje nalog so bili aktualnost, uporabnost in pronicljivost diplomskega oz. magistrskega dela ter izvirnost. Nagrajenki sta prejeli denarni nagradi.

Predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl je v uvodnem nagovoru povedal, da je kakovostna terciarna izobrazba ključnega pomena za družbo. "Raziskave in dela na področju mladih lahko odgovorijo na številne težave, ki danes tarejo nas mlade in tudi probleme časa, v katerem živimo. Vse diplomske in magistrske naloge, ki so prispele na natečaj so dokaz kakovosti slovenskega šolskega sistema in znanstveno-raziskovalnega duha, ki ga premoremo mladi v Sloveniji," je dejal na zaključni prireditvi.

Nagrade so podelili ministrica za izobraževanje, znanost in šport, ki opravlja tekoče posle, Maja Makovec Brenčič, direktor urada za mladino Rok Primožič in Kampl, so sporočili iz mladinskega sveta.