c S

Na sejmu ameriških univerz vse o študiju v ZDA

09.04.2018 15:57 Ljubljana, 09. aprila (STA) - Vsi, ki jih zanima študij ali študijska izmenjava v ZDA, lahko danes na sejmu ameriških univerz izvedo vse, kar jih zanima o programih, sprejemnih postopkih in štipendijah. Zanimanja za študij čez lužo je precej, saj letno po podatkih slovenskega centra EducationUSA, ki sejem organizira že peto leto, okoli 250 mladih študira v ZDA.

Na sejmu se bo predstavilo 11 ameriških univerz in visokošolskih ustanov, ki v svoje študentske vrste vabijo tudi mednarodne študente. S tem bogatijo svoj program in nudijo priložnost kakovostnega izobraževanja, veliko pa jih ponuja tudi različne štipendije mednarodnim študentom, je za STA pojasnila svetovalka centra EducationUSA Darinka Trček. Sejem je po njenih besedah odlična priložnost, da dijaki in študenti spoznajo predstavnike ameriških šol, povprašajo glede vpisnih in sprejemnih postopkov, štipendij in študentskega življenja.

V slovenski prestolnici se bo predstavilo največ univerz na dosedanjih sejmih. Po oceni Trčkove tudi zato, ker so v slovenskem centru EducationUSA predstavnikom ameriških univerz imeli priložnost osebno predstaviti profil slovenskih študentov, ki jih zanima študij v ZDA. Teh v ZDA študira na dodiplomskem in podiplomskem študiju oz. odhaja tja na krajše študijske obiske ali prakse okoli 250 na leto. Nekaj manj jih na sejmu v ljubljanskem City hotelu pričakujejo tudi danes.

Kot je še izpostavila Trčkova, je zelo pogosto prepričanje, da je največja ovira za študij v ZDA financiranje, zmotno. "V kombinaciji slovenskih štipendij in štipendij, ki jih ponuja marsikatera ameriška univerza, to niti ni tako velik izziv. So pa nekoliko drugačni sprejemni postopki in dodatni izpiti, zato je z izbiro in prijavo treba začeti veliko prej," je dejala. Priporočajo, da se tega lotijo vsaj leto in pol prej, saj je v izbiro najboljše možnosti tako glede financiranja kot nabora študijskih programov treba vložiti kar nekaj časa.

Dijaki in študenti se lahko po pomoč in dodatne informacije o študiju v ZDA obrnejo na center EducationUSA, ki deluje v okviru javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada. Organizirajo različne dogodke in predstavitve, nudijo svetovanje in knjižnico z materiali o različnih izbirnih postopkih na ameriške univerze.

Centri EducationUSA, ki nudijo celovite informacije o študijskih priložnostih v ZDA in pomagajo študentom pri izbiri šol in postopku prijave, delujejo v več kot 170 državah. So mreža ameriškega ministrstva, pristojnega za zunanje zadeve, ki spodbuja mednarodno mobilnost in spoznavanja drugih kultur. Po besedah Trčkove aktivno vabijo tuje študente in s tem tudi nudijo priložnost ameriškim študentom, da lahko odhajajo na izmenjave v druge države. V ZDA sicer letno študira več kot milijon mednarodnih študentov.

Poleg predstavnikov univerz bodo na sejmu za vprašanja na voljo tudi predstavniki ameriškega veleposlaništva glede viz in svetovalci centra EducationUSA glede splošnih informacij o študiju v ZDA ter štipendij, ki so v Sloveniji na voljo za študij v tujini.