c S

Popovič vztraja pri energetski sanaciji šole na Škofijah

05.04.2018 07:35 Škofije, 04. aprila (STA) - Zbor občanov za območje Škofij, ki ga je v zvezi s problematiko tamkajšnje osnovne šole sklical župan Boris Popovič, ni prinesel zbližanja stališč. V civilni iniciativi ŠPET, kjer so zbrali več kot 600 podpisov podpore, zahtevajo izgradnjo nove šole, Popovič pa je opozoril, da bi bilo to neizvedljivo in namesto tega obljublja energetsko sanacijo.

Na torkovem zboru krajanov, ki ga je sklical predsednik krajevne skupnosti Edmond Gašpar, so sicer sprejeli sklep, da zahtevajo izgradnjo nove šole namesto zdajšnje, ki je po 40 letih že močno dotrajana. Občina namesto tega načrtuje energetsko sanacijo, ki naj bi jo izvedli v treh mesecih do 1. septembra.

Župan Popovič je danes spomnil, da so na področju šolske infrastrukture v občini v teh letih naredili ogromno - tako so na novo zgradili dve šoli in obnovili 13 drugih -, a da se v enem mandatu niso mogli lotiti vseh šolskih objektov. So pa konkretno na Škofijah obnovili in dogradili vrtec ter dogradili nove prostore šole, zdaj pa jih čaka še sanacija preostanka šolskega objekta.

Župan je kot neizvedljivo ocenil zamisel, da bi šli v novogradnjo, saj otroci dve leti ne bi imeli kje biti. Poleg tega je zagovarjal kakovost prenovljenega montažnega objekta, ki bo imel 30-letno garancijsko dobo.

Popovič je tako krajane pozval, naj počakajo do 1. septembra in takrat ocenijo stanje. "Prepričan sem, da boste zadovoljni," je dodal. Župan sicer razpravo okoli šole razume kot politično potezo v luči jesenskih lokalnih volitev. "Vsi tisti, ki hočete novo šolo, boste pač volili nekoga drugega," je še dejal.

Predstavnik civilne iniciative Alan Radin je poudaril, da ne gre za politično kampanjo proti Popoviču, je pa obenem spomnil na razloge, zaradi katerih zahtevajo gradnjo nove šole (od dotrajanosti objekta do smiselnosti obnavljanja objekta na terenu, ki se poseda). Novogradnjo je nenazadnje predvidela tudi občina, to so leta 2016 izglasovali tudi sami krajani, ko so izbirali med tem in sanacijo obstoječega objekta.

Poleg tega je Radin pojasnil, da bi njihov načrt pustil obstoječi objekt nedotaknjen, saj bi novo šolo zgradili na drugi lokaciji. Predsednik krajevne skupnosti Gašpar pa je ocenil, da jim občina ponuja karambolirano vozilo in ga predstavlja, kot da bi šlo za nov avtomobil.

Današnji zbor občanov je bil bolje obiskan od torkovega zbora krajanov, kakšno je dejansko mnenje prebivalcev Škofij, pa ni bilo moč razbrati, saj po koncu razprave niso pripravili nobenih sklepov, o katerih bi glasovali.