c S

Več kot 4400 tretješolcev na poskusnem nacionalnem preverjanju znanja

04.04.2018 13:18 Ljubljana, 04. aprila (STA) - Poskusnega nacionalnega preverjanja znanja (NPZ) iz slovenščine se je danes udeležilo 4415 tretješolcev iz 110 osnovnih šol, v torek bodo svoje znanje preverili v matematiki. Kot je za STA pojasnil direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc, bodo ugotovitve preverjanja pomembne za nadaljnje načrtovanje aktivnosti v šolah.

S poskusnim preverjanjem znanja želijo po direktorjevih besedah pridobiti informacije predvsem o primernosti dolžine in težavnosti preizkusov, primernosti različnih tipov nalog, razumljivosti različnih navodil za reševanje nalog in tudi odzivu praktikov na vsebino in zahtevnost teh poskusov.

Poleg tega s takšnimi NPZ učenci, starši, učitelji, šole in šolski sistem tudi dobijo povratne informacije o doseženem znanju. "Z nacionalnim preverjanjem znanja po triletnih obdobjih se lahko spremlja napredek učencev tudi po sistemu dodane vrednosti," je pojasnil Zupanc. Dodal je tudi, da bi lahko z uvedbo NPZ za tretješolce potem v šestem razredu poleg rezultatov preverjanja ovrednotili tudi relativni napredek učencev.

Za tretješolce je sicer celotni preizkus organiziran tako, da bi bil čim bolj podoben običajnemu šolskemu testiranju. Tretješolci torej niso razdeljeni v manjše skupine kot pri pisanju mature in NPZ v devetem razredu, prav tako ne velja poseben režim preverjanja znanja.

"Rezultati so pomembni, da vidijo, kaj dosegajo, če bi jih preveril in vrednotil njihovo znanje nekdo drug in ne samo matični učitelj," je povedal Zupanc. In to je tudi bistvena razlika z običajnim preverjanjem znanja za tretješolce.

Vse osnovne šole so sicer pozvali, da se udeležijo letošnjega poskusnega NPZ za tretješolce, upali pa so, da bodo zajeli vsaj 50 šol. Z odzivom šol so tako po besedah Zupanca povsem zadovoljni. "Na skoraj četrtini prijavljenih šol bodo tudi analize dovolj relevantne za prognozo, kaj bi se glede tega dogajalo v celotnem šolskem sistemu," je še pojasnil.

Rezultati in statistične analize poskusnega preverjanja bodo znani v drugi polovici junija, Državni izpitni center pa jih bo posredoval tudi šolam. Nato bodo strokovnjaki predmetnih komisij, ki pripravljajo te naloge, pripravili tudi vsebinsko analizo. Najverjetneje do konca letošnjega leta bo tako znana celovita ocena preizkusa.

Sicer pa je nov model NPZ, ki je zaživel v šolskem letu 2017/18 in s katerim naj bi NPZ uvedli tudi v 3. razrede osnovne šole, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, ki trenutno opravlja tekoče posle, predstavila aprila lani.