c S

Makovec Brenčičeva sprejela uspešne mlade na mednarodnih glasbenih tekmovanjih

04.04.2018 07:20 Ljubljana, 03. aprila (STA) - Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so danes sprejeli uspešne učence in dijake, ki so lani na mednarodnih glasbenih tekmovanjih dosegli vidne uspehe. Ministrica Maja Makovec Brenčič je čestitala mladim glasbenim virtuozom za uspešno zastopanje na mednarodnih tekmovanjih ter se zahvalila za njihovo vztrajnost in predanost glasbi.

"Glasba je univerzalni jezik sveta, ki nas ne le povezuje, ampak tudi ustvarja, nas pomirja in je kreativna in virtuozna," je dejala Makovec Brenčičeva. Izrazila je prepričanje, da to ne bo zadnji tovrsten sprejem, saj prihajajo nove generacije talentiranih glasbenic in glasbenikov.

"Na ministrstvu bomo še naprej podpirali glasbeno izobraževanje. Smo ena redkih držav, ki glasbeno izobraževanje finančno in razvojno podpira. In prav je tako," je med drugim dejala ministrica, ki se je zahvalila tudi mentorjem, korepetitorjem in ravnateljem glasbenih šol.

Slovenija sodi v evropski vrh po vključenosti mladih v glasbene šole. To je posebej razveseljivo, saj podatki kažejo, da med uspešnostjo pri pouku v šoli in obiskovanjem glasbene šole obstaja tesna povezava. Pohvalno je, koliko mladih se v prostem času ukvarja z glasbo, so zapisali na spletni strani ministrstva.

Sprejema se je sicer udeležilo približno 300 učencev, dijakov, mentorjev, korepetitorjev in ravnateljev iz 40 glasbenih šol ter ljubljanskega in mariborskega konservatorija za glasbo. V Sloveniji imamo sicer 54 javnih in 15 zasebnih glasbenih šol.

Kot posebna gosta sta se sprejema udeležila znana slovenska glasbenika Trkaj in Marko Soršak - Soki. Posebno sporočilo Trkaja mladim glasbenicam in glasbenikom se nahaja na YouTube kanalu ministrstva, so še dodali.