c S

Na zboru krajanov Škofij za čimprejšnjo gradnjo nove šole

04.04.2018 07:20 Škofije, 03. aprila (STA) - Zbor krajanov Škofij je podprl sklep civilne iniciative ŠPET, da od vodstva koprske občine zahtevajo ustavitev energetske sanacije po njihovem preživete montažne šole ter da se takoj pristopi k dejavnostim, potrebnim za začetek gradnje nove šole. Sklepe zbora krajanov bodo predstavili na zboru občanov, ki ga je za sredo sklical župan Boris Popovič.

Predstavnik civilne iniciative Alan Radin je spomnil, da je Mestna občina Koper že leta 2009 predvidela začetek nadomestne gradnje 40 let starega in že dotrajanega objekta osnovne šole. To je bila med drugim tudi predvolilna obljuba župana Popoviča iz leta 2011, željo po novi šoli pa je v zadnjih letih nekajkrat potrdil tudi zbor krajanov, vendar temu ni sledil noben ukrep.

Težave z vlago, vdori vode in podobnim se pojavljajo vsaj desetletje. Kot je izpostavil Radin, ne drži, da bi se krajani oglasili šele zdaj, pač pa na težave opozarjajo dlje časa, zdaj tudi kot formalna civilna iniciativa, ki je zbrala že več kot 600 podpisov podpore. Zbor krajanov je sicer že leta 2016 zavrnil energetsko sanacijo in namesto tega zahteval uresničitev zavez o novogradnji.

Med razpravo je bilo izpostavljeno, da bi tudi energetska sanacija na tako močno dotrajanem objektu trajala dalj časa in bila dražja, kot obljubljajo na občini. Držo vodstva občine pa so nekateri označili kot značilen primer ignorance občinskih oblasti do Škofij in do otrok.

Na današnjem zboru krajanov, ki ga je sklical predsednik krajevne skupnosti Edmond Gašpar, je bilo sicer prisotnih nekaj več kot 80 krajanov, ki so z veliko večino podprli predlagan sklep. Svoje zahteve bodo predstavili županu Borisu Popoviču na sredinem zboru občanov za območje krajevne skupnosti Škofije. Zbor občanov je sklical prav Popovič, na njem pa naj bi odgovarjal na vprašanja domačinov in pojasnil razloge za energetsko sanacijo objekta.