c S

Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu tudi letos nagradil diplomska, magistrska in doktorska dela

28.03.2018 11:39 Ljubljana, 28. marca (STA) - Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu bo letos na podlagi 16. natečaja urada za diplomska, magistrska in doktorska dela na temo Slovencev v zamejstvu in v izseljenstvu podelil pet nagrad in dve posebni nagradi za diplomska dela nižje stopnje bolonjskega študija. Podelitev nagrad bo 18. aprila v Ljubljani.

Kot so še sporočili iz urada vlade, je na natečaj skupno prispelo 23 nalog, od tega osem na temo Slovencev po svetu in 15 na temo Slovencev v sosednjih državah. Na dosedanjih 15 natečajev so skupno prispele 304 naloge, nagrajenih jih je bilo 99.

S področja izseljenstva bo urad prvo nagrado podelil Mojci Ilc Klun s filozofske fakultete ljubljanske univerze za doktorat Slovensko izseljenstvo in diaspora v procesu geografskega izobraževanja. Druga nagrada gre v roke Alenki Čuš s fakultete za humanistične študije primorske univerze za doktorat Pomen vzgoje in izobraževanja za vitalnost slovenske skupnosti v Torontu.

Urad se je tudi odločil, da tretje nagrade s področja izseljenstva tokrat ne bo podelil. Bodo pa Tjaši Leskovšek z ljubljanske Pedagoške fakultete podelili posebno nagrado za diplomska dela nižje stopnje bolonjskega študija za diplomsko delo Vrnitev mladostnikov v Slovenijo po življenju v tujini.

S področja zamejstva bo prejemnica prve nagrade Neža Kravos z ljubljanske fakultete za arhitekturo za magisterij Idejna zasnova prenove in dozidave Narodnega doma pri Svetem Ivanu v Trstu. Drugo nagrado bo urad podelil Mihi Zobcu z mariborske filozofske fakultete za doktorat Prizadevanja slovenske manjšine v Italiji za dosego zakonske zaščite 1975 - 2009. Tretja nagrada bo šla v roke Danijela Wuttija s celovške univerze za doktorat z naslovom Identität, Trauma, Gedächtnis (Identiteta, travma, spomin).

Posebno nagrado za diplomska dela nižje stopnje bolonjskega študija s področja zamejstva bo prejela Martina Šol s pedagoške fakultete primorske univerze za diplomsko delo Učna igra pri učenju slovenščine na predšolski stopnji v vrtcih s slovenskim učnim jezikom v Italiji.