c S

Norveška vlada za prepoved zakrivanja obraza v izobraževalnih ustanovah

23.03.2018 15:23 Oslo, 23. marca (STA) - Norveška vlada je danes v parlament poslala predlog zakona o prepovedi zakrivanja obraza v vseh izobraževalnih ustanovah - od vrtcev do univerz. Pričakovati je, da bodo poslanci predlog podprli, saj je tudi več opozicijskih strank, med njimi največja Delavska stranka, v preteklosti izrazilo podporo prepovedi.

"Prepoved oblačil, ki zakrivajo obraz, bo zagotovila odprto komunikacijo z otroki, učenci, študenti in novimi priseljenci med poukom," je dejal minister za izobraževanje in integracijo Jan Tore Sanner.

"Norveška je odprta družba, kjer bi moral imeti vsakdo možnost videti obraz drugega," je dejala finančna ministrica Siv Jansen.

Prepoved bo zadevala oblačila, ki zakrijejo obraz, kot so nikabi, podkape in obrazne maske, ne pa tudi volnenih kap, zaščitnih mask in hidžabov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah vlade bo prepoved veljala za uslužbence vrtcev, ne pa tudi za otroke v njih, saj majhni otroci le redko nosijo nikabe ali burke.

V šolah, ustanovah za usposabljanje odraslih, univerzah in visokih šolah bo prepoved veljala samo med poukom oz. predavanji. Učiteljice in učenke si bodo med odmori lahko zakrile obraz.

"Menimo, da smo dosegli dobro ravnovesje," je dejala ministrica za visoko šolstvo Iselin Nybo.

Največja študentska organizacija na Norveškem, ki šteje okoli 230.000 članov, nasprotuje prepovedi.