c S

V Mariboru 27. posvet Medicina, pravo in družba

23.03.2018 08:28 Maribor, 23. marca (STA) - Na mariborski univerzi se danes začenja že tradicionalno 27. mednarodno posvetovanje Medicina, pravo in družba, ki bo letos v organizaciji Zdravniškega in mariborskega Pravniškega društva ter tamkajšnje pravne fakultete potekal na temo sodobnih izzivov in dilem. Kot vsako leto tudi tokrat pričakujejo okoli 250 udeležencev iz Slovenije in tujine.

Na posvetovanju bodo svoje prispevke predstavili številni ugledni medicinski, pravni in drugi domači ter tuji strokovnjaki, saj je vsakoletno srečanje namenjeno interdisciplinarni obravnavi aktualnih tem, kar omogoča uskladitev različnih strokovnih pogledov, izoblikovanje rešitev za odprta vprašanja ter povezovanju teorije in prakse. Udeležence bo v uvodnem nagovoru pozdravila varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Letošnja vsebina posveta je namenjena najaktualnejšim dilemam na področju medicinske znanosti, pravni razlagi dilem in iskanju najboljših odgovorov na aktualna vprašanja. Razpravljali bodo o zanimivih temah, kot so cepljenje od rojstva do pozne starosti, evtanazija, distanazija in paliativna oskrba.

Prav tako bo govora o nekrivdni odškodninski odgovornosti zdravnika, medicinskem izvedenstvu ter razmerju med konvencialno in nekonvencialno medicino, z vsemi temi tematikami pa bodo glede na novo nastajajoče zakonodaje in demografske premike iskali odgovore na aktualna vprašanja sodobnega časa, zlasti starajoče se slovenske populacije. Gre namreč za teme, ki so izziv celotne sodobne družbe in za vse zavarovalniške sisteme.

Zdravstvena stroka pa se bo danes v Mariboru zbrala tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, kjer bo tamkajšnja klinika za pediatrijo dva dneva gostila strokovno srečanje na temo psihoz in bipolarne motnje z zgodnjim začetkom ter povezave z genetiko.

Izobraževanje je namenjeno otroškim in mladostniškim psihiatrom, pediatrom, psihiatrom, kliničnim psihologom in genetikom. Na njem bodo strokovne delavce seznanili z najnovejšimi ugotovitvami o težkih duševnih motnjah pri otrocih in mladostnikih.

Kot poudarjajo organizatorji dogodka, je za shizofrenijo z zgodnjim začetkom značilno, da je potek bolezni slabši, kot če se ta začne v odrasli dobi, ter da je bolj povezana z "biološkimi" vzroki, med katerimi so na prvem mestu genetski. Med drugim bodo predstavili sindrom Ana Karenina, spregovorili bodo o študijah, ki jasno kažejo na povezanost shizofrenije s kajenjem marihuane pri najstnikih, pri čemer pa te povezave strokovnjaki ne vidijo več v takšni meri pri odraslih.