c S

Vlada dala soglasje k razpisom za vpis v magistrske in doktorske študijske programe

22.03.2018 13:15 Ljubljana, 22. marca (STA) - Vlada je dala soglasje k vsebini razpisov za vpis v magistrske in doktorske študijske programe Univerze v Mariboru, Univerze na Primorskem in Fakultete za informacijske študije v Novem mestu za študijsko leto 2018/2019. Prav tako soglaša z magistrskimi vpisnimi mesti na petih visokošolskih zavodih s koncesijo.

Kot so po sredini seji vlade sporočili iz urada za komuniciranje, bo letos za vpis v 1. letnik za redni in izredni magistrski študij na voljo 5462 vpisnih mest, in sicer 4505 mest za državljane Slovenije in držav EU, 957 mest pa za tujce in Slovence brez slovenskega državljanstva.

Na Univerzi v Mariboru jih bo skupno 2655, na Univerzi na Primorskem 1325, na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu pa 55.

Na petih visokošolskih zavodih s koncesijo je za magistrski študij na voljo skupaj 470 vpisnih mest. Na Univerzi v Novi Gorici je na voljo 50, na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici ter Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije v Celju 70, na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici ter na Fakulteti za državne in evropske študije v Kranju pa 140 vpisnih mest.

Visokošolski zavodi s koncesijo ponujajo skupaj osem študijskih magistrskih programov, in sicer Univerza v Novi Gorici (dva programa), Nova univerza, Evropska pravna fakulteta (dva programa) in Fakulteta za državne in evropske študije (dva programa), Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici (en program) in Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije (en študijski program).

Univerza v Mariboru za prihodnje študijsko leto razpisuje 35 doktorskih študijskih programov tretje stopnje (lani 36), in sicer 419 vpisnih mest za vpis v 1. letnik za državljane Slovenije in drugih članic EU ter Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce, kar sta dve mesti več kot lani. Razpisuje še 182 dodatnih mest za vpis v višji letnik, kar je 84 mest manj kot lani.

Mariborska univerza je kot prvi javni visokošolski zavod izkoristila novost, ki jo je uveljavila novela zakona o visokem šolstvu. Ta določa, da doktorski študijski programi obsegajo 180 do 240 kreditnih točk in trajajo tri do štiri leta.

Doktorski študijski program Kemija in kemijska tehnologija fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo ter programi Ekološke znanosti, Fizika, Matematika in Tehnika fakultete za naravoslovje in matematiko, s študijskim letom 2018/19 prehajajo na štiri letno izvajanje z 240 kreditnimi točkami.

Univerza na Primorskem za letos razpisuje 14 doktorskih študijskih programov tretje stopnje (lani 13), in sicer 151 mest za vpis v 1. letnik za državljane Slovenije in držav EU ter Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce, kar je mesto več kot lani. Razpisuje tudi 65 dodatnih mest za vpis v višji letnik.

Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu za prihodnje študijsko leto razpisuje deset mest, enako kot lani. Fakulteta je doktorski študij prvič razpisala v študijskem letu 2012/13.

Soglasje k razpisu za vpis v magistrske študijske programe druge stopnje in doktorske študijske programe Univerze v Ljubljani je vlada že dala 30. januarja.