c S

Brestaniški malčki od danes v novem vrtcu

21.03.2018 17:02 Brestanica, 21. marca (STA) - Novozgrajeni otroški vrtec Palček pri Osnovni šoli Adama Bohoriča v Brestanici je danes prvič obiskalo njegovih 90 varovancev. Nova nizkoenergetska gradnja, za katero je Občina Krško s pomočjo državnih sredstev in Eko sklada odštela nekaj manj kot dva milijona evrov, ima pet oddelkov in enega rezervnega. Novi vrtec ima uporabno dovoljenje.

S krške občine so sporočili, da je naložba stala 1,95 milijona evrov. Občina je zanjo dobila nekaj manj kot 480.000 evrov nevračljive državne denarne podpore in nekaj manj kot 540.000 evrov povratnih sredstev.

Hkrati se je prijavila na javni poziv Eko sklada za nepovratne finančne spodbude za nove naložbe v gradnjo skoraj nič-energijske stavbe ter dobila še nekaj manj kot 417.000 evrov. Preostanek naložbenega zneska je pokrila sama.

Pri omenjeni novogradnji gre sicer ta t. i. "skoraj nič-energijski objekt" z zelo visoko energetsko učinkovitostjo. Za ogrevanje, hlajenje, ogrevanje vode, klimatizacijo in razsvetljavo namreč potrebuje res skromno količino energije.

Kot so poudarili na krški občini, so v novem vrtcu tako za najmlajše kot za vzgojiteljice zagotovili bistveno kakovostnejše pogoje bivanja in dela.

Po besedah krškega župana Mirana Stanka krška občina gradnjo novega otroškega vrtca načrtuje še na Senovem. Zanj že izdelujejo projektno dokumentacijo, načrtuje pa tudi gradnjo otroškega vrtca v Velikem Podlogu, so še sporočili s krške občine.