c S

Mariborska ZPM išče nove prostovoljce za svoje dejavnosti

19.03.2018 07:27 Maribor, 17. marca (STA) - Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor je ta teden objavila tri različne razpise, s katerimi iščejo prostovoljce za sodelovanje v njihovih dejavnostih. Med drugim iščejo prostovoljce za pomoč v Domu ustvarjalnosti mladih ter za svetovalce na TOM telefonu, pa tudi vzgojitelje na njihovih vsakoletnih letovanjih v Poreču, Marburgu in na Pohorju.

Kot je pojasnila koordinatorka dejavnosti pri ZPM Maribor Tadeja Dobaj, v prostovoljsko delo vsako leto vključijo okoli 300 prostovoljcev, od tega jih največ, okoli 200, vsako leto z otroci odpotuje na letovanja.

Na Telefonu za otroke in mladostnike (TOM), deluje okoli 25 prostovoljcev, prav toliko v programih, ki jih otrokom ponujajo v Domu ustvarjalnosti mladih. Še deset jih sodeluje kot moderatorji skupin na Otroškem parlamentu, okoli 40 je najmlajših prostovoljcev, ki so spremljevalci dedka Mraza.

"Če prištejemo še mentorje v obšolskih programih, kot so Bralna značka, Mladi za napredek Maribora in Otroški parlament, se število prostovoljcev več kot podvoji. Ocenjujemo, da prostovoljci pri nas letno opravijo blizu 60.000 ur prostovoljskega dela," je dejala Dobajeva.

Ker je potreba po prostovoljcih zelo velika, so se tudi letos odločili objaviti tri razpise, za katere je rok za prijavo 31. marec. Podrobnosti so objavljene na spletnih straneh ZPM Maribor, kjer so za vse dodatne informacije dosegljivi tudi po telefonu in preko e-pošte.

Po besedah Dobajeve je prvi in najpomembnejši pogoj za vključitev v njihove projekte smisel in veselje do dela z otroki in mladimi, medtem ko se ostali pogoji nekoliko razlikujejo glede na posamezni program. Spodnja starostna omejitev je 18 let oz. dokončana srednješolska izobrazba za letovanja in TOM telefon, medtem ko se lahko v programe DUM vključijo tudi mlajši. Sicer pa so dobrodošli prostovoljci vseh generacij, je še dodala Dobajeva.

Prijavljenim interesentom bodo omogočili brezplačna usposabljanja, mentorstvo, prejeli bodo potrdila o opravljenih usposabljanjih in opravljenem delu ter povrnjene stroške, na voljo jim bodo strokovna in družabna srečanja, imeli bodo dobre pogoje dela in prijazno okolje. Od njih pričakujejo predvsem veselje do dela z otroki in mladostniki, odgovornost ter samoiniciativnost in željo po uresničevanju lastnih idej.