c S

Počivavškovi sindikati danes o nadaljnjih potezah

19.03.2018 08:26 Ljubljana, 19. marca (STA) - Koordinacija stavkovnih odborov skupine sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, se bo danes odločala, kako ravnati po tistem, ko je v preteklem tednu odstop predsednika vlade Mira Cerarja končal pogajanja. Na svoj poziv k nadaljevanju pogajanj odgovora niso dobili, so v sindikatih pojasnili v nedeljo popoldne.

Dan po tistem, ko je premier sporočil odločitev o odstopu, je sicer vodja vladne pogajalske skupine, generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič sindikate obvestila, da so vse pogajalske aktivnosti do nadaljnjega preložene.

Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov pod vodstvom Počivavška je nato v petek na premierja v odstopu Mira Cerarja ter prvaka SD Dejana Židana in prvaka DeSUS Karla Erjavca naslovila odprto pismo. V njem so izrazili prepričanje, da ni nobenega razloga, da pogajanj ne bi nadaljevali danes, kot je bilo predvideno, ali pa še prej. Kot so zapisali, vlada še ne opravlja tekočih poslov in dela s polnimi pooblastili.

Cerarju in posledično njegovi vladi bo namreč predčasno prenehal mandat in bosta opravljala le še tekoče posle, ko se bo z odstopom predsednika vlade seznanil DZ, kar naj bi se zgodilo predvidoma v torek.

Tudi v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije, ki sta se sicer pogajala ločeno, a se na zadnjem pogajanjih pred tednom dni pridružila Počivavškovim sindikatom, so v petek še menili, da bi lahko z vlado zgodbo zaključili.

Nasprotno pa so v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije po besedah glavnega tajnika Branimirja Štruklja manj optimistični. Z zahtevami pa bodo nadaljevali, ko bomo imeli vlado s polnimi pooblastili.