c S

Na svetu za mladino tudi o e-volitvah

16.03.2018 08:24 Ljubljana, 15. marca (STA) - Svet vlade za mladino je na današnji seji med drugim obravnaval izvedbeni načrt nacionalnega programa za mladino za naslednji dve leti in imenoval delovno skupino za kakovost v mladinskem delu. Pogovarjali so se tudi o tem, kako bi lahko mlade bolj spodbudili k aktivni participaciji in udeležbi na volitvah ter o možnosti e-volitev.

Kot so za STA sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, izvedbeni načrt kaže na to, da je veliko ukrepov namenjenih mladim in spodbujanju njihovega vključevanja v izobraževanje in na trg dela, reševanje stanovanje problematike in drugo.

Na seji je direktor urada za mladino Rok Primožič predstavil tudi projekt VEM za mlade, v okviru katerega bodo na uradu z nadgradnjo portala mlad.si vzpostavili vstopno točke, kjer bodo mladi lahko našli informacije o vseh zadevah s področja javne uprave, ki se nanašajo na njih.

"Ustanovili smo delovno skupino za kakovost v mladinskem delu. Še eno pomembno poglavje, ki smo ga danes odprli, pa je izvedbeni načrt nacionalnega programa za mladino. Tam bodo ministrstva lahko nadaljevala načrtovanje procesa. Sicer bi si na določenih točkah želeli še bolj konkretnih zadev ampak, če primerjamo z izvedbenimi načrti preteklih let, je vendarle opazen nek napredek," je za STA ocenil predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl.

Dokaj zanimiva razprava se je po njegovih besedah razvila o uvedbi elektronskega glasovanja oz. e-volitev. Mladi so ponovno predlagali, da se ta tematika odpre, da začne država razmišljati o uvedbi e-volitev.

Dogovorili so se, da na eni izmed prihodnjih sej sveta to tematiko odprejo in da jim ministrstvo za javno upravo predstavi, kaj so naredili do zdaj, da se ve, ali bodo šli v ustanovitev delovne skupine za to področje oziroma, kaj lahko mladi od tega pričakujejo.

Prav tako je po njegovem mnenju pomembno, da so danes odprli tudi razpravo o pripravi nove finančne perspektive in pripravi na nova evropska sredstva. "Pri tem moramo ponovno jasno opozoriti in pa zagovarjati, da je treba vlagati v mlade in mladinske organizacije ter zagotoviti potrebna sredstva," je še dodal Kampl.