c S

Sviz: K zagonu stavke največ prispevala vlada

14.03.2018 15:17 Ljubljana, 14. marca (STA) - Na 11 shodih ob današnji stavki v vzgoji in izobraževanju se je v različnih krajih po državi zbralo skupaj več kot 15.000 ljudi. V vrtcih in osnovnih šolah so kljub stavki sprejeli približno 8000 otrok, je dejal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Izrazil je zadovoljstvo, ker stavka dobiva na zagonu in se razpoloženje stavkajočih radikalizira.

Štrukelj je na novinarski konferenci po končanem shodu v Ljubljani ocenil, da je k zagonu stavke, ki danes poteka v več kot 90 odstotkih vzgojno-izobraževalnih zavodov, verjetno največ prispevala vlada.

Ob tem je spomnil na ponedeljkovo ravnanje vlade, ki da se je takrat z njimi dogovorila o njihovih bistvenih zahtevah, potem pa prelomila dano besedo. Umik predloga je po njegovih besedah pri zaposlenih povzročil "upravičeno ogorčenje, ker se pač tako z ljudmi ne dela".

Ponedeljkovo dogajanje je bilo po Štrukljevih navedbah tudi ena od pomembnih tem v govorih na današnjih protestnih shodih v 11 krajih po državi. Kot je dodal, so vzgojitelji, učitelji in drugi strokovni delavci potrpežljivi ljudje, pogosto tudi nagnjeni h kompromisom in racionalnemu odločanju. "Ne prenesemo pa, da se nekdo norčuje iz našega dela," je poudaril.

Vladi se je po njegovih besedah tudi ponesrečil poskus, da bi njihove zahteve demonizirala s tem, ko govori, da v Svizu zahtevajo več. Ob tem je spomnil, da plače zaposlenih v vzgoji in izobraževanju zaostajajo za plačami zaposlenih v državni upravi s primerljivo izobrazbo. "In zato ne moremo vsi dobiti enako, če želimo odpraviti problem razvrednotenja tega dela," je prepričan Štrukelj.

V Svizu so vladno stran že v torek povabili na pogajanja za četrtek po seji vlade, ki naj bi potrdila nova izhodišča za pogajanja s sindikati javnega sektorja. A po Štrukljevih navedbah odgovora za zdaj še niso prejeli.

Štrukelj upa, da si bo vlada prizadevala za razrešitev stavkovnih zahtev. Po njegovih besedah so imeli v nekem trenutku občutek, da je vlada "izrazito konstruktivna, da je pripravljena stvari pripeljati do konca", a da je nato v ponedeljek prelomila besedo. Ob tem je znova poudaril, da iz stavke, ki bo po Štrukljevem prepričanju zaradi vladne kršitve dogovora plačana, ne bodo izstopili, dokler ne bodo dobili tistega, za kar so se na ponedeljkovih pogajanjih že dogovorili.

Napovedal je tudi, da bodo v sindikatu v četrtek začeli postopke prijavljanja protestnega shoda, ki bo 17. aprila v Ljubljani. Na njem pričakujejo udeležence iz vse Slovenije, sprehodili pa se bodo mimo vlade, parlamenta in sedežev koalicijskih strank.

Končnih podatkov o številu danes stavkajočih, ki jih je po trenutnih podatkih več kot 36.000, še nimajo, saj ima stavka po Štrukljevih besedah izjemno velike dimenzije in se odvija na več kot 800 lokacijah. Podatke o številu stavkajočih tako čakajo še od 45 vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Štrukelj je še dodal, da je skoraj 40.000 "izjemna številka za to malo državico" ter da je organizacija tako kompleksne stavke zelo zahtevna. Želi si, da bi bila izpeljana tako kot tista 14. februarja, "ko pri tako veliki množici ljudi nismo zabeležili enega samega resnega incidenta".

Tokrat je sicer v vrtce in šole prišlo še enkrat več otrok kot v času februarske stavke, ko so jih našteli manj kot 4000. Svojim sindikalnim zaupnikom so namreč sporočili, da naj "na široko obravnavajo vsakršno težavo", ki so jo imeli s starši v zvezi z zagotavljanjem varstva v času stavke, je pojasnil Štrukelj.

Glede nejevolje nekaterih staršev, ki morajo vrtec plačevati tudi za dneve stavke, pa je dejal, da so to vprašanja, za katera sindikat ni pristojen, saj je to med vrtcem in starši.

Zavrnil je tudi očitke, da se zavzema samo za strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju, ne pa tudi za najnižje plačane, kot so denimo čistilke. Ravno zaradi najnižje plačanih so kot eno od stavkovnih zahtev postavili višji regres za tiste z minimalno ali še nižjo plačo, prav tako se je Sviz lani zavzemal, da se najprej odpravi anomalije za zaposlene do 26. plačnega razreda, je poudaril.